Now Reading:
Predstavljen program Dana kulturne baštine i 13. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”
Full Article 4 minutes read

Predstavljen program Dana kulturne baštine i 13. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”

festival folklora

U prostorijama Županijske uprave u petak 5. srpnja održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program Dana kulturne baštine i 13. Međunarodnog festival folklora “Iz bakine škrinje” koji će se održati u Koprivnici i Legradu od 11. do 14. srpnja ove godine. Program festivala prezentirali su zamjenik župana, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora festivala, Ratimir Ljubić i predsjednica županijske Zajednice kulturnih udruga Koprivničko-križevačke županije Nada Šešić, a prisustvovali su i pročelnica Službe ureda Župana Melita Ivančić te član Folklornog ansambla Koprivnica Kristijan Rihtarić.

Zamjenik Ljubić uvodno je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji festivala te naglasio važnost koju ova dugogodišnja manifestacija ima na području njegovanja i očuvanja tradicijske baštine Koprivničko-križevačke županije, ali i cjelokupne hrvatske kulture.

„Kao i prošle godine festival smo proširili programom koprivničkih Dana kulturne baštine gdje ćemo prezentirati zaštićenu kulturna baštinu Podravine, a i u izlozima Gradske knjižnice i čitaonice Fran Galović može se već razgledati naša kulturna baština. Osim domaće predstavnika, festival će tradicionalno ugostiti folklorne ansamble iz nekoliko europskih zemalja, a za posjetitelje smo pripremili bogat i sadržajan program u kojem će tradicijsku pjesmu i ples prikazati više od 240 sudionika“, istaknuo je zamjenik Ljubić uz poziv svima da se odazovu i podrže festival u što većem broju.

Festival je mjesto susreta različitih kultura, mjesto upoznavanja. učenja i razvijanja poštovanja i prijateljstva među narodim, a ove će godine, uz grupe iz Hrvatske (FA “Matija Gubec” iz Karlovca, KUD “Donji Vidovec”, KUD “Zrin” iz Legrada i FA Koprivnica) gostovati grupe i ansambli iz Republike Češke (Folklorni ansambl “Vsacan”), Italije (Folklorna grupa Danzerini di Lucinico”), Austrije ( Jugendvolkstanz und schuplattlergruppe “Fürnitz”) i Slovenije (Folklorna skupina kulturnog društva “Podgorci”).

Predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije Nada Šešić kazala je kako je festival „Iz bakine škrinje“ jedini međunarodni festival folklora na području sjeverozapadne Hrvatske što predstavlja dodatnu vrijednost i značaj manifestacije.

„Ovo nije samo kulturna manifestacija, već festival koji ima gospodarsko-turistički karakter jer od 240 sudionika, njih 170 će boraviti tri dana na prostoru naše županije što je vrlo značajno. Što se samog programa tiče, prva festivalska večer će se održati u bit će u Općini Legrad u Evangeličkoj crkvi, druga festivalska večer u Domu mladih Koprivnica, a zadnji dan festivala ćemo program preseliti u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici i u Dom za starije i teško bolesne osobe Senior care u Križevcima kako bi se približili starijim osobama koji nas ne mogu posjetiti“, kazala je Šešić.

Drugog dana festivala, u subotu 12. srpnja u Domu mladih, u sklopu programa pod nazivom Okusi zavičaja posjetitelji će moći kušati gastronomske delicije iz zemalja iz kojih dolaze folklorni ansambli, a uz to za vrijeme trajanja festivala od 10.30 do 11.30 sati na Zrinskom trgu gostujući ansambli će upriličiti kratke prezentacije svojih programa.

Organizatori festivala su Zajednica kulturno – umjetničkih udruga Koprivničko – križevačke županije i Folklorni ansambl Koprivnica uz pokroviteljstvo Koprivničko – križevačke županije, saveza Alpe Jadran, TZ Koprivničko – križevačke županije, Grada Koprivnice i Općine Legrad.

Prva festivalska večer održava se u petak 12. srpnja u Evangeličkoj crkvi Legrad u 20 sati, druga festivalska večer je na rasporedu u subotu 13. srpnja u Dom mladih Koprivnica u 20 sati, a posljednja večer festivala će se održati u nedjelju 14. srpnja u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica te Domu za starije i teško bolesne osobe Senior care Križevci.

www.sjever.hr 05.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.