Now Reading:
Grad Lepoglava među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Grad Lepoglava među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj

lepoglava

Institut za javne financije predstavio je najnovije službene rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih lokalnih jedinica prema kojem je Grad Lepoglava ponovno dobila najvišu ocjenu zbog objave svih traženih proračunskih dokumenata (godišnji izvještaj, izglasani proračun, polugodišnji izvještaj, prijedlog proračuna i proračunski vodič).

U svom petom ciklusu istraživanja, Institut za javne financije  ponovno je obuhvatilo sve županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, a transparentnost proračuna ocjenjivala se brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju, odnosno od studenog 2018. do ožujka 2019. godine pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Objavljivanjem rezultata istraživanja, Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati analize Instituta za javne financije dostupni su i putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, a dostupna je na linku:  http://www.ijf.hr/transparentnost-2019/karta/

Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2018. – ožujak 2019.

www.sjever.hr/lepoglava.hr 05.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.