Now Reading:
Čuvanje tradicije: Ove subote Žetvene svečanosti u Trnovcu
Full Article 2 minutes read

Čuvanje tradicije: Ove subote Žetvene svečanosti u Trnovcu

zetvene

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Mak u subotu, 6. srpnja, u Trnovcu će se održati tradicionalne, 8. Žetvene svečanosti Općine Trnovec Bartolovečki.

Nakon okupljanja u Pastoralnom centru u Trnovcu od 14.45 sati te blagoslova žeteoca u crkvi Majke Božje Snježne koji će se upriličiti uoči početka radova, u 15.30 sati povorka sudionika krenut će na polje u trnovečki Gaj. Dolazak povorke očekuje se oko 16.45 sati, a nakon izvlačenja brojeva parcela i pozdravnih riječi načelnika Općine i predsjednika KUD-a Mak, bit će otvorene Žetvene svečanosti uz početak radova na košenju žita (kosom ili srpom), vezanju snopova i slaganju snopova u „stavice“ (stogove). Prezentacija vršidbe žita odvijat će se od 18.15 do 19.00 sati. Već tradicionalno, žetva će se odvijati u nošnjama ili prigodnoj odjeći koja se nekad nosila tijekom ovakvih radova.

Uz domaćina, KUD Mak iz Trnovca, u Žetvenim svečanostima sudjelovat će KUD Remetinec iz Remetinca, udruge Gotali Gotalovec i Hajdina Kućan-Zbelava, udruge žena Cvijet Šemovec i Trnovečko srce Trnovec te Udruga Kopakabana Trnovec i Udruga umirovljenika Općine Trnovec.

www.sjever.hr/aktualno.hr 05.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.