Now Reading:
Zagrebačkoj županiji četvrtu godinu zaredom priznanje za transparentnost
Full Article 2 minutes read

Zagrebačkoj županiji četvrtu godinu zaredom priznanje za transparentnost

proračun zgz

Zagrebačka županija četvrtu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Institut za javne financije u razdoblju od studenog 2018. godine do ožujka 2019. godine analizirao je i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojim se obuhvaćene svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. i proračunski vodič za građane za 2019. Željela se utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica. Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time, uz još 16 županija, zaslužila spomenuto priznanje. Ispred Zagrebačke županije dodjeli priznanja nazočila je pročelnica UO za finacije Marina Čolig.

Kada se uspoređuju županije, gradovi i općine, upravo su županije ostvarile najveću prosječnu transparentnost što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,9 proračunska dokumenta. Čak 17 županija objavilo je svih pet dokumenata, dok su tri županije objavile po četiri dokumenta.

Prosječna transparentnost gradova je niža od županijske (prosjek 4,3), a samo je 65 od 128 gradova objavilo svih pet dokumenata.

Prosječna transparentnost općina i dalje zaostaje (3,8).Niti jedan dokument nije objavilo 15 općina.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati istraživanja dostupni su i putem interaktivne karte koju je izradio Institut javnih financija.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 04.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.