Now Reading:
Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade Puma
Full Article 3 minutes read

Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade Puma

Puma

Pod nazivom „S Dinare u Oluju“, Udruga veterana 7. gardijska brigada Puma, u suradnji s Planinarskom udrugom „Dinaridi“, HGSS stanicom Split, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom obrane, organizirala je obilježavanje obljetnice pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade Puma, koje je ove godine održano 29. lipnja.
Više od 300 suboraca, članova obitelji, hrvatskih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i planinara iz cijele Hrvatske, predstavnika institucija i lokalne samouprave okupili su se na Suhopolju kod Ježevića od kuda su ih do Velike Duvjakuše trebali prevesti helikopteri HRZ, no zbog vremenskih neprilika na Dinari odavanje počasti 31 poginulom i 1 nestalom pripadniku 7. gardijske brigade Puma, sveta misa i druženje kod planinarske kuće „Puma“ je otkazano.
Od 2012. godine otkada se pohodi na spomenik, ovo je prvi put da nisu uspjeli na Velikoj Duvjakuši obilježiti obljetnicu pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade Puma.

Program obilježavanja i komemoraciju održali su u Vrlici, u župnoj crkvi Gospe od Ružarja gdje su sve prisutne podsjetili na ratni put 7. gardijske brigade Puma i ostalih postrojbi HV-a koje su u tijeku Domovinskog rata sudjelovale u vojnim operacijama na Dinari. Nakon toga, predstavnici i izaslanstva predsjednice, Sabora RH, Vlade RH, Ministarstva obrane RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, županija, gradova, općina i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položila su cvijeće i zapalila svijeće na oltaru.
Misno slavlje predvodio je fra Božo Duvnjak, gvardijan visovački uz asistenciju fra Stojana Damjanovića i vlč. Ivice Horvata, kapelana PU varaždinske i 2. mehanizirane bojne Pume.
Nakon toga, uputili su se na izvor Cetine gdje je za sve sudionike organiziran ručak i osvježenje koje su pripadnici HGSS-a i PU Dinaridi teretnim vozilima dopremili s Velike Duvjakuše.
Udruga zahvaljuje na velikoj pomoći PU Dinaridi, HGSS stanica Split, Gradu Vrlici, DVD-u Vrlika, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu obrane i posadama helikoptera, koji su svojim angažmanom uvelike pomogli da se ne zaborave 32 heroja.

sjever.hr 04.072019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.