Now Reading:
Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade Puma
Full Article 3 minutes read

Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade Puma

Puma

Pod nazivom „S Dinare u Oluju“, Udruga veterana 7. gardijska brigada Puma, u suradnji s Planinarskom udrugom „Dinaridi“, HGSS stanicom Split, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom obrane, organizirala je obilježavanje obljetnice pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade Puma, koje je ove godine održano 29. lipnja.
Više od 300 suboraca, članova obitelji, hrvatskih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i planinara iz cijele Hrvatske, predstavnika institucija i lokalne samouprave okupili su se na Suhopolju kod Ježevića od kuda su ih do Velike Duvjakuše trebali prevesti helikopteri HRZ, no zbog vremenskih neprilika na Dinari odavanje počasti 31 poginulom i 1 nestalom pripadniku 7. gardijske brigade Puma, sveta misa i druženje kod planinarske kuće „Puma“ je otkazano.
Od 2012. godine otkada se pohodi na spomenik, ovo je prvi put da nisu uspjeli na Velikoj Duvjakuši obilježiti obljetnicu pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade Puma.

Program obilježavanja i komemoraciju održali su u Vrlici, u župnoj crkvi Gospe od Ružarja gdje su sve prisutne podsjetili na ratni put 7. gardijske brigade Puma i ostalih postrojbi HV-a koje su u tijeku Domovinskog rata sudjelovale u vojnim operacijama na Dinari. Nakon toga, predstavnici i izaslanstva predsjednice, Sabora RH, Vlade RH, Ministarstva obrane RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, županija, gradova, općina i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položila su cvijeće i zapalila svijeće na oltaru.
Misno slavlje predvodio je fra Božo Duvnjak, gvardijan visovački uz asistenciju fra Stojana Damjanovića i vlč. Ivice Horvata, kapelana PU varaždinske i 2. mehanizirane bojne Pume.
Nakon toga, uputili su se na izvor Cetine gdje je za sve sudionike organiziran ručak i osvježenje koje su pripadnici HGSS-a i PU Dinaridi teretnim vozilima dopremili s Velike Duvjakuše.
Udruga zahvaljuje na velikoj pomoći PU Dinaridi, HGSS stanica Split, Gradu Vrlici, DVD-u Vrlika, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu obrane i posadama helikoptera, koji su svojim angažmanom uvelike pomogli da se ne zaborave 32 heroja.

sjever.hr 04.072019.

Input your search keywords and press Enter.