Now Reading:
Varaždinska knjižnica u novom prostoru u kući Ritz do kraja iduće godine?
Full Article 4 minutes read

Varaždinska knjižnica u novom prostoru u kući Ritz do kraja iduće godine?

Napravljen je još jedan veliki korak prema realizaciji preseljenja varaždinske Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović” u novi prostor, u kuću Ritz na Franjevačkom trgu.
Danas je, naime, potpisan Okvirni sporazum za izvođenje radova na rekonstrukciji i prenamjeni bivše Varteksove robne kuće u Gradsku knjižnicu i čitaonicu, a sporazum su potpisali gradonačelnik Ivan Čehok te predstavnici zajednice ponuditelja, Darko Varga iz Mepro d.o.o. i Velimir Samobor iz Singra d.o.o.

Gradonačelnik Čehok oduševljeno je izjavio:
-Nakon punih 170 godina, varaždinska knjižnica, prva gradska knjižnica i čitaonica u ovom dijelu svijeta, konačno dobiva svoje prostorije. Oni su dosad bili podstanari u kazalištu, što stvara određene poteškoće ne samo u materijalnom, nego i u stručnom smislu. Ovime knjižnica od sadašnjih 700 kvadrata dobiva 2.100 kvadrata, dakle triput više prostora nego što je dosad koristila i stvara se mogućnost da naša knjižnica bude ne samo regionalna, već da možda postane i sveučilišna knjižnica, o čemu ćemo sad pregovarati s Ministarstvom kulture. Građani Varaždina dobit će u samom središtu grada reprezentativnu kulturnu ustanovu koja je na neki način i dio identiteta ovoga grada.

Cijeli se postupak malo odužio, dodao je Čehok, budući da je riječ o vrlo zahtjevnom objektu.
-Danas postoje dosta strogi standardi kad su u pitanju knjižnice, od toga kako izgleda pod, kako treba hladiti ili grijati prostorije, čak do toga kako treba padati svjetlo kad netko čita knjigu u čitaonici. Mi smo sve to s projektantima prošli nekoliko puta, a izvođači moraju biti oni koji su na listi ministarstva da uopće mogu raditi na takvim kulturnim objektima. Sve to je doista složeno, ali uspjeli smo sve to napraviti u godinu i pol dana od prve ideje da uopće kupimo ovu zgradu –rekao je gradonačelnik i napomenuo da je rok izvođenja, odnosno plaćanja dvije godine, s time da su se izvođači neformalno obvezali da će do Dana grada iduće godine sve biti gotovo.

Kuća Ritz jedan je od simbola Varaždina upravo stoga što na sebi čuva sva stilska obilježja, izjavio je Čehok i zaključio:Ovdje ima gotike, renesanse i baroka. Zgrada možda nije toliko reprezentativna kao Patačička ili Erdödyca, ali je sigurno jako bitna za čuvanje povijesnih slojeva grada.

Ovakav projekt, naravno, nije jeftin, cijena će biti oko 12,5 milijuna kuna, stoga u financiranju sudjeluje i Ministarstvo kulture.
-Od njih smo dobili 2 milijuna kuna za ovu godinu, naravno očekujemo i za iduću godinu. S obzirom da će se rastegnuti financijska konstrukcija na 2021., očekujemo da i te godine oni podmire veći dio tih obveza koje su nama potrebne za samo uređenje. S obzirom na zahtjevnost, složenost i pravilnike oko današnjih potreba knjižnice nešto je viša cijena nego što smo mi planirali, odnosno nego što je bilo projektantski, međutim mislim da kad se već ide raditi ovakav objekt, treba ga napraviti prema svim standardima koje danas nalaže Europa kad je riječ o ovakvim knjižnicama, stoga mislim da to nisu preveliki iznosi. Dovoljno je samo pogledati energetsku obnovu, cijene rastu 50 i 60 posto. Danas je građevina skupa jer nema radnika, međutim mi smo dobili cijenu koja je za nekakvih 25 posto čini mi se veća od one projektantske, tako da nisu nekakvi visoki iznosi i to proračuna može podnijeti, tim više što je riječ o takvoj instituciji. Ne znam postoji li institucija koju su generacije Varaždinaca više koristile – kazalište, muzej i knjižnica – naglasio je Čehok.

Osim gradonačelnika, zadovoljan je i ravnatelj Grdaske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović”, Mario Šoštarić.
-Od 1992. godine govori se o projektu izgradnje ili preseljenja knjižnice. Konačno, nakon generacija knjižničara, dobili smo svoj prostor. Zahvaljujem Gradu, Gradskom vijeću, Ministarstvu kulture i svima koji su pomogli da projekt dovedemo do ove faze. Fond je 300.000 knjiga, radimo na 700 kvadrata, više nema nikakvih mogućnosti da se održimo u starim prostorima. Ovo nam je šesta lokacija i više nećemo biti podstanari. Prostor je dobar. U slobodnom pristupu bit će više od 700 kvadrata, spremište s kliznim, pokretnim regalima gdje će stati 170.000 knjiga. Imamo potencijala za sljedećih 10 do 20 godina, kako zakon predviđa. Košta više nego što je bilo na početku rečeno, ali zakon i standarde moramo poštivati. Uspjeli smo od Ministarstva za ovu godinu dobiti dva milijuna kuna i za sljedeću dva, a vjerujem da će i kod opremanja prepoznati važnost varaždinske knjižnice – zaključio je Šoštarić.

Ovako će izgledati novi prostori knjižnice

aktualno.hr/sjever.hr

03.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.