Now Reading:
MINISTRICA DIVJAK: Udžbenici prema planu i na vrijeme na jesen dolaze u škole
Full Article 3 minutes read

MINISTRICA DIVJAK: Udžbenici prema planu i na vrijeme na jesen dolaze u škole

Postupak odabira udžbenika za sljedeće četiri godine za razrede koji su obuhvaćeni kurikularnom reformom je završen, objavila je u utoral ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
Naglasila je kako je odabir udžbenika završen u zadanom roku pa udžbenici prema planu i na vrijeme na jesen dolaze u škole, prenosi HRT.

– Kurikulumi su završeni u siječnju, što je bio preduvjet za pokretanje svih procesa. Odabir udžbenika online aplikacijom snažna je antikorupcijska mjera s ciljem otklanjanja pritiska na učitelje – istaknula je Divjak te napomenula da je u aplikaciji bilo 289 udžbenika 25 nakladnika.

Naglasila je kako su učitelji razredne nastave individualno birali udžbenike za svoja odjeljenja, dok su u predmetnoj nastavi udžbenike birali aktivi, a u aplikaciji je, dodala je, zabilježeno više od 70 tisuća glasova.

– Postupak odabira vodio se kroz tri faze; u prvoj fazi od 10. do 14. lipnja administratori su dodjeljivali prava, u drugoj učitelji individualno glasovali, a u trećoj su administratori unosili glasove – rekla je ministrica, a prenosi HRT.

Odabir je prvi put bio potpuno anoniman preko internetske aplikacije što je, kako su naglasili u Ministarstvu znanosti, jaka antikorupcijska mjera s ciljem otklanjanja pritiska na učitelje. Prema rezultatima odabira, 33,71 posto odabranih udžbenika su udžbenici Školske knjige, 31,6 posto Alfe, a 23,31 posto Profil Kletta.

– Znači da udžbenici koji su danas odabrani, odnosno jučer smo ih objavili, vrijedit će najmanje 4 godine. Ako je netko odabrao primjerice, udžbenik za 5. razred za matematiku, taj odabir za tu školu vrijedi najmanje 4 godine, tako je zamišljeno. Ti udžbenici kada se sada nabavljaju u školama, učenici će njih zadužiti i krajem godine će ih vraćati – zaključila je Divjak.

www.sjever.hr/HRT 03.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.