Now Reading:
KAZNE ZA PROMETNE PREKRŠAJE SKAČU I DO 500 POSTO! Već krajem mjeseca na snagu bi mogao stupiti rigorozni zakon koji je u javnosti izazvao veliku buru
Full Article 3 minutes read

KAZNE ZA PROMETNE PREKRŠAJE SKAČU I DO 500 POSTO! Već krajem mjeseca na snagu bi mogao stupiti rigorozni zakon koji je u javnosti izazvao veliku buru

policija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ovog će tjedna na Vladinoj sjednici predstaviti konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji će potom biti upućen u Sabor na izglasavanje.

U MUP-u žele da novi, rigorozniji zakon bude izglasan do ljetne saborske stanke, odnosno do 15. srpnja, kako bi se mogao početi primjenjivati već krajem mjeseca – donosi Jutarnji.hr.

Vladin prijedlog prošao je prvo čitanje u Saboru te raspravu pred nadležnim odborima za promet te za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Članovi odbora iznijeli su brojne zamjerke na prijedlog izmjene Zakona, a najveći se broj primjedbi odnosio prije svega na drastično novčano povećanje kazni. Naime, tijekom rasprava izražena je sumnja da se visokim kaznama može utjecati na ponašanje svih sudionika u prometu.

Na sjednici Odbora za promet postavljen je upit o postojanju statističkih pokazatelja koji ukazuju na korelaciju između represivnijih kazni i smanjenja broja prometnih prekršaja jer, kako je naglašeno, moramo biti sigurni da će predložene mjere opravdati intenciju prijedloga Zakona. No predstavnik MUP-a je rekao “da je teško predvidjeti izravnu korelaciju, ali kažnjavanje određenih prekršaja dosad je pokazalo da dovodi do poželjnijeg ponašanja u prometu”.

Članovi Odbora za unutarnju politiku posebno su se osvrnuli na odredbu koja propisuje sankcije za prekoračenje brzine izvan naselja za više od 50 kilometara na sat od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine te istaknuli da bi je trebalo razmotriti jer novčana kazna predstavlja izniman udar na standard građana. Naime, predviđeno je povećanje kazne sa 3000 do 7000 kuna na 5000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, što predstavlja povećanje od 60 do čak 500 posto u odnosu na trenutni minimum.

Posebice je naglašeno da nije ista situacija na takvim prometnicama tijekom dana, kada je promet relativno gust, ili noću, kada su prometnice prazne, što bi se trebalo uzeti u obzir, odnosno u Zakonu predvidjeti mogućnost izricanja dvaju upozorenja umjesto dosadašnjeg jednog tijekom godine, pa tek onda ići na izricanje rigoroznih sankcija. No predstavnik MUP-a na tim je sjednicama žustro branio drastično povećanje kazni, navodeći da je prošle godine na našim cestama život izgubilo 316 osoba i da je Hrvatska četvrta po broju smrtno stradalih u odnosu na prosjek država EU.

Hrvatska tako bilježi 77 stradalih na milijun stanovnika dok je europski prosjek 49 osoba. Stoga je uvođenje rigoroznijih kazni za najteže prometne prijestupe i najteže prekršitelje, pogotovo recidiviste koji ponavljaju najopasnije prometne prekršaje, navodio kao potrebnu mjeru.

više čitajte na …https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/kazne-za-prometne-prekrsaje-skacu-i-do-500-posto-vec-krajem-mjeseca-na-snagu-bi-mogao-stupiti-rigorozni-zakon-koji-je-u-javnosti-izazvao-veliku-buru/9066062/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 03.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.