Now Reading:
Intenziviranje poslovne suradnje ITAS-a – u Ivancu predstavnici njemačkog veleposlanstva i hrvatskih ministarstava gospodarstva i obrane
Full Article 5 minutes read

Intenziviranje poslovne suradnje ITAS-a – u Ivancu predstavnici njemačkog veleposlanstva i hrvatskih ministarstava gospodarstva i obrane

ITAS

Vodeća hrvatska tvrtka u proizvodnji alatnih strojeva ITAS-Prvomajska puno radi i surađuje s njemačkim tvrtkama, s oko 80 posto proizvodnje koja završava na tom tržištu. Također, jedan od smjerova razvoja tvrtke je i u području vojne industrije. Kako bi se intenzivirala poslovna suradnja u tom segmentu održan je radni sastanak poslovodstva tvrtke s predstavnicima njemačkog veleposlanstva i hrvatskih ministarstava gospodarstva te obrane. Glavni izvršni direktor ITAS-a Krešimir Trstenjak, predsjednik Upravnog odbora Branimir Vlajo i njihovi suradnici o mogućnostima razvoja suradnje, posebno u području vojne industrije, razgovarali su s voditeljem Odjela za gospodarstvo i stalnim zamjenikom veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Haraldom Seibelom, vojnim izaslanikom pukovnikom Dirkom Bockletom, državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Marijom Antonićem te državnim tajnikom Ministarstva obrane Zdravkom Jakopom, a na sastanku je bio i dr. Florian Kirchmann, generalni direktor njemačke tvrtke Kunzmann, glavnog poslovnog partnera ivanečke firme.

Na sastanku se razgovaralo o razvoju sada već 24-godišnje suradnje s Kunzmannom te mogućnosti da se ostvare kontakti s još nekim njemačkim tvrtkama. Glavni izvršni direktor Trstenjak ističe da je budućnost ITAS-a u daljnjem razvoju sadašnjeg programa alatnih strojeva i suradnje s inozemnim partnerima, ali i u vojnoj industriji te novim proizvodima, poput punionica za električna vozila.
– Informacije koje smo dobili od naših gostiju korisne su nam kako bismo pojačali našu prisutnost na njemačkom tržištu, na gospodarskim sajmovima, u prezentaciji naših proizvoda i sposobnosti za poslovnu suradnju s investitorima – kazao je glavni izvršni direktor ivanečke tvrtke koja trenutno ima 177 zaposlenih, a s razvojem proizvoda želi također i imati nove, školovane kadrove.

Zamjenik njemačkog veleposlanika podsjetio je da postoji duga tradicija hrvatsko-njemačkih poslovnih odnosa.
– Industrija je važna za Njemačku i Hrvatsku. Veleposlanstvo želi vidjeti mogućnosti hrvatskog gospodarstva, turizam je veliki potencijal, kao i industrija koja je nekada bila jaka. Važno je istaknuti da su njemački investitori zainteresirani. Izazov je pokazati što Hrvatska ima i njemačkim i drugim investitorima. Postoji potencijal privlačenja njemačkih investitora. Gospodarske komore surađuju i preko njih je moguće uspostaviti veze. Tu vidim i ITAS – rekao je Seibel te dodao da je redovnim u kontaktima s hrvatskim ministrom gospodarstva i da je optimist što se tiče suradnje gospodarstvenika.
Vojni izaslanik Bockelt rekao je da je Hrvatska impresivna po sposobnostima u vojnoj industriji i znanju te da postoje mogućnosti suradnje u tom području.

ITAS je osnovan 1960. godine i u svojoj je povijesti ima teška razdoblja. Podršku naporima tvrtke u razvoju i pozicioniranju na tržištu dao je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je u travnju posjetio tvrtku, te pozvao da se uključe u nacionalnu inovativnu mrežu. Podršku Ministarstva na radnom je sastanku potvrdio državni tajnik Mario Antonić.
– ITAS ima strateškog partnera iz Njemačke, što je vrlo važno. Ovaj kraj poslovno je orijentiran prema gospodarstvima Njemačke i drugi zemalja srednje Europe. Sa svime što čine aktualna Vlada i Ministarstvo, hrvatsko gospodarstvo se oporavlja. Nakon europskih integracija, pred nama je pristupanje eurozoni, a glavni je prioritet jačanje gospodarstva. Tu je prilika i za ITAS koji ima potencijala za razvoj i nove proizvode – rekao je Antonić.
Državni tajnik Ministarstva obrane Jakop, čest gost ITAS-a, naglasio je da tvrtka ima iskustvo i kapacitet te, što je najvažnije, volju i želju za napretkom.
– ITAS ne traži pomoć već suradnju. Vidim tu mogućnosti u vojnoj industriji, s potencijalom za razvoj upravo u tom području – naglasio je Jakop.
Predstavnici njemačkog veleposlanstva i državni tajnici s domaćinima su obišli pogone ITAS-a gdje su upoznati s proizvodnjom za njemačkog partnera Kunzmanna te novim proizvodom – punionicom za električna vozila. U suradnji s još tri partnera, riječ je o prvoj punionici za električna vozila izrađenoj u Hrvatskoj, a „premijeru“ je imala u Ogulinu gdje je prije dva tjedna puštena u rad.

n.k. / sjever.hr 03.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.