Now Reading:
Intenziviranje poslovne suradnje ITAS-a – u Ivancu predstavnici njemačkog veleposlanstva i hrvatskih ministarstava gospodarstva i obrane
Full Article 5 minutes read

Intenziviranje poslovne suradnje ITAS-a – u Ivancu predstavnici njemačkog veleposlanstva i hrvatskih ministarstava gospodarstva i obrane

ITAS

Vodeća hrvatska tvrtka u proizvodnji alatnih strojeva ITAS-Prvomajska puno radi i surađuje s njemačkim tvrtkama, s oko 80 posto proizvodnje koja završava na tom tržištu. Također, jedan od smjerova razvoja tvrtke je i u području vojne industrije. Kako bi se intenzivirala poslovna suradnja u tom segmentu održan je radni sastanak poslovodstva tvrtke s predstavnicima njemačkog veleposlanstva i hrvatskih ministarstava gospodarstva te obrane. Glavni izvršni direktor ITAS-a Krešimir Trstenjak, predsjednik Upravnog odbora Branimir Vlajo i njihovi suradnici o mogućnostima razvoja suradnje, posebno u području vojne industrije, razgovarali su s voditeljem Odjela za gospodarstvo i stalnim zamjenikom veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Haraldom Seibelom, vojnim izaslanikom pukovnikom Dirkom Bockletom, državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Marijom Antonićem te državnim tajnikom Ministarstva obrane Zdravkom Jakopom, a na sastanku je bio i dr. Florian Kirchmann, generalni direktor njemačke tvrtke Kunzmann, glavnog poslovnog partnera ivanečke firme.

Na sastanku se razgovaralo o razvoju sada već 24-godišnje suradnje s Kunzmannom te mogućnosti da se ostvare kontakti s još nekim njemačkim tvrtkama. Glavni izvršni direktor Trstenjak ističe da je budućnost ITAS-a u daljnjem razvoju sadašnjeg programa alatnih strojeva i suradnje s inozemnim partnerima, ali i u vojnoj industriji te novim proizvodima, poput punionica za električna vozila.
– Informacije koje smo dobili od naših gostiju korisne su nam kako bismo pojačali našu prisutnost na njemačkom tržištu, na gospodarskim sajmovima, u prezentaciji naših proizvoda i sposobnosti za poslovnu suradnju s investitorima – kazao je glavni izvršni direktor ivanečke tvrtke koja trenutno ima 177 zaposlenih, a s razvojem proizvoda želi također i imati nove, školovane kadrove.

Zamjenik njemačkog veleposlanika podsjetio je da postoji duga tradicija hrvatsko-njemačkih poslovnih odnosa.
– Industrija je važna za Njemačku i Hrvatsku. Veleposlanstvo želi vidjeti mogućnosti hrvatskog gospodarstva, turizam je veliki potencijal, kao i industrija koja je nekada bila jaka. Važno je istaknuti da su njemački investitori zainteresirani. Izazov je pokazati što Hrvatska ima i njemačkim i drugim investitorima. Postoji potencijal privlačenja njemačkih investitora. Gospodarske komore surađuju i preko njih je moguće uspostaviti veze. Tu vidim i ITAS – rekao je Seibel te dodao da je redovnim u kontaktima s hrvatskim ministrom gospodarstva i da je optimist što se tiče suradnje gospodarstvenika.
Vojni izaslanik Bockelt rekao je da je Hrvatska impresivna po sposobnostima u vojnoj industriji i znanju te da postoje mogućnosti suradnje u tom području.

ITAS je osnovan 1960. godine i u svojoj je povijesti ima teška razdoblja. Podršku naporima tvrtke u razvoju i pozicioniranju na tržištu dao je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je u travnju posjetio tvrtku, te pozvao da se uključe u nacionalnu inovativnu mrežu. Podršku Ministarstva na radnom je sastanku potvrdio državni tajnik Mario Antonić.
– ITAS ima strateškog partnera iz Njemačke, što je vrlo važno. Ovaj kraj poslovno je orijentiran prema gospodarstvima Njemačke i drugi zemalja srednje Europe. Sa svime što čine aktualna Vlada i Ministarstvo, hrvatsko gospodarstvo se oporavlja. Nakon europskih integracija, pred nama je pristupanje eurozoni, a glavni je prioritet jačanje gospodarstva. Tu je prilika i za ITAS koji ima potencijala za razvoj i nove proizvode – rekao je Antonić.
Državni tajnik Ministarstva obrane Jakop, čest gost ITAS-a, naglasio je da tvrtka ima iskustvo i kapacitet te, što je najvažnije, volju i želju za napretkom.
– ITAS ne traži pomoć već suradnju. Vidim tu mogućnosti u vojnoj industriji, s potencijalom za razvoj upravo u tom području – naglasio je Jakop.
Predstavnici njemačkog veleposlanstva i državni tajnici s domaćinima su obišli pogone ITAS-a gdje su upoznati s proizvodnjom za njemačkog partnera Kunzmanna te novim proizvodom – punionicom za električna vozila. U suradnji s još tri partnera, riječ je o prvoj punionici za električna vozila izrađenoj u Hrvatskoj, a „premijeru“ je imala u Ogulinu gdje je prije dva tjedna puštena u rad.

n.k. / sjever.hr 03.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.