Now Reading:
HOROR NA STAROM GRADU Varaždinski HNK poziva vas na novu premijeru – Usudite se doći!
Full Article 3 minutes read

HOROR NA STAROM GRADU Varaždinski HNK poziva vas na novu premijeru – Usudite se doći!

Nakon punih 25 godina, glumci HNK u Varaždinu izlaze iz kazališta, kako bi izveli predstavu na otvorenom. I to ne bilo kakvu! U atriju Starog grada izvest će, naime, jedinstveni projekt „Horor diptih”, predstavu rađenu prema dvjema pričama Edgara Allana Poa – Pad kuće Usher i William Wilson.

Na ovakav se pothvat odlučila redateljica Ksenija Krčar kojoj ideja, kako je izjavila na konferenciji za novinare, nije sinula preko noći.

“Prije pet godina prvi sam put došla na ideju da Poa radimo na otvorenom, u atriju Starog grada, gdje na izvanredan način možemo spojiti ambijent prošlosti s mističnim pričama. Ove dvije priče koje će uprizoriti varaždinski glumci nisu povezane radnjom, ali imaju sličnosti. Otkrit ćemo publici tajan, jezovit, čudan i mračan svijet, sigurna sam da ćemo ih zabaviti, malo i prestrašiti, ali vjerujem i natjerati na razmišljanje”, rekla je Krčar.

Kratko pojašnjenje za one koji nisu upoznati s ovim dvjema Poovim pričama.
Pad kuće Usher sablasna je priča o o susretu muškarca i njegovog prijatelja iz djetinjstva u staroj kući koja odiše tugom, bolešću i smrću. Neočekivani poziv gosta će uvesti u morbidni svijet posljednjih izdanaka stare i umiruće obitelji Usher, osamljenih u osamljenoj kući okruženoj truleži i crnim jezerom. U glavnoj ulozi Rodericka Ushera je Marinko Prga, uz kojeg u predstavi glume Paško Vukasović, Irma Dragičević, Marija Krpan, Zdenko Brlek i Tena-Antonija Torjanac.

Priča William Wilson pak se bavi temom sablasnog dvojnika koji je glavnom liku uništio život onoga dana kad se pojavio u školi. Glavni lik uskoro biva zarobljen u uznemirujućoj spirali mentalne propasti. Dva Williama glume braća Nikša i Filip Eldan, dok su u ostalim ulogama Matko Buvač, Jakov Jozić, Denis Bosak, Tena-Antonija Torjanac, Jagoda Kralj Novak, Zdenko Brlek i Marija Krpan.

“Horore inače ne volim,ali zavedena sam ovom odličnom predstavom koju ćemo izvesti u ovom začudnom prostoru s dušom. Još se uvijek volim dati učiti, a ovoga sam puta doista mogla nešto naučiti od mlađih kolega”, izjavila je Krpan.

Spojem starijih, iskusnijih glumaca i mladih snaga zadovoljna je i intendantica varaždinskog kazališta Jasna Jakovljević koja kaže:

Okretanjem kazališno nedovoljno istraženom žanru horora, ova je predstava iskorak za kazalište u Hrvatskoj. Na premijeru smo pozvali i ravnatelje drugih hrvatskih muzeja-dvoraca koje bi ova predstava na neki način mogla oživjeti tijekom ljetnih mjeseci. „Horor diptiha” se priprema u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, uz podršku Turističke zajednice grada Varaždina. Javnu generalnu probu možete pogledati u petak, 5. srpnja, od 21.30, premijera će biti izvedena 6. srpnja od 21.30 sati, a u istom prostoru i istom terminu predstava će biti izvedena i 7., 11., 13. i 14. srpnja.

Sjever.hr/Aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.