Now Reading:
Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu nakon više od 40 godina dobiva novi izgled
Full Article 4 minutes read

Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu nakon više od 40 godina dobiva novi izgled

dom čakovec

U prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec potpisan je Ugovor o energetskoj obnovi koji su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i direktorica trgovačkog društva Đurkin d.o.o. Maja Đurkin Međimurec, uz nazočnost ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefice Martinez i direktora MENEA-e Međimurske energetske agencije d.o.o Alena Višnjića.

Direktorica trgovačkog društva Đurkin d.o.o. Maja Đurkin Međimurec objasnila je kako će radovi započeti u roku od 15 dana od potpisivanja Ugovora, dok je planirani završetak radova 240 kalendarskih dana.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec iznosi 10 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 8,8 milijuna kuna te 70% tog iznosa sufinanciraju europski i nacionalni fondovi. „Ovo je jedan od brojnih investicijskih projekata Međimurske županije sufinanciranih europskim sredstvima. Na šestu godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja, pokazujemo dobar primjer ulaganja europskih sredstava u javnu infrastrukturu. Zgradu izgrađenu 1978. godine obnovit ćemo u vanjskom i unutarnjem dijelu te korisnicima pružiti još bolje uvjete boravka.“, kazao je župan Matija Posavec te umirovljenicima poručio kako će na proljeće iduće godine svečano otvoriti Dom u novom ruhu.

Ušteda energije od 72%

Izvođenjem građevinskih radova na objektu ostvarit će se uštede u energiji potrebnoj za grijanje u iznosu od 72% te će zgrada spadati u energetski razred B, a projekt predviđa i zamjenu kompletne opće rasvjete na objektu novim LED svjetiljkama. „Građevinski radovi obuhvaćaju zamjenu vanjske stolarije te dodavanje 14 cm kamene vune na zidove pročelja završno sa klinker opekom s ciljem zadržavanja izvornog izgleda zgrade. Dodatno će se sa 16 i 18 cm kamene vune izolirati ravni i kosi krovovi te pod negrijanog tavana. Zadržat ćemo postojeći sustav grijanja, no uvodimo ventilaciju s ciljem dogrijavanja i rashlađivanja što je ujedno ventilacijski uređaj s povratom topline otpadnog zraka, tzv. rekuperacija čime dodatno štedimo energiju.“, pojasnio je direktor MENEA-e Međimurske energetske agencije d.o.o Alen Višnjić.

Novo ruho nakon 41 godine

Izuzetno smo ponosni i sretni jer danas je važan dan za sve nas koji radimo i boravimo u ovim prostorima. Nakon energetske obnove na našim računima bit će vidljive velike uštede, a ta sredstva moći ćemo usmjeriti na dodatne sadržaje namijenjene našim umirovljenicima. Život 172 korisnika bit će ugodniji, a radni uvjeti za 77 djelatnika bit će još bolji.“, poručila je ravnateljica Doma Štefica Martinez.Sukladno strategiji brige o starijim osobama u Republici Hrvatskoj i u Međimurju se provode brojni projekti namijenjeni poboljšanju kvalitete života umirovljenika, bilo da su smješteni institucionalno ili u svojim obiteljima, što je potvrdila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Ovom je prilikom otkrila kako je Međimurska županija nedavno prijavila dva projekta namijenjena oboljelima od Alzheimerove bolesti. „Projekti „Pruži ruku osobama s Alzheimerovom bolešću“ i „Ostaj doma“ provodili bi se u depadansi Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, a obuhvaćaju rekonstrukciju i dogradnju prostora gdje bi oboljeli imali usluge dnevnog boravka i stručne pomoći.“, kazala je pročelnica Tošić-Grlač te istaknula kako broj osoba treće životne dobi neprestano raste, zbog čega treba širiti svijest o njihovim potrebama te voditi računa da imaju svu potrebnu skrb.

www.sjever.hr 02.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.