Now Reading:
STIŽE NOVI TOPLINSKI VAL: Danas temperature i preko 36 stupnjeva
Full Article 3 minutes read

STIŽE NOVI TOPLINSKI VAL: Danas temperature i preko 36 stupnjeva

prognoza

DHMZ je oglasio veliku opasnost od toplinskog vala u ponedjeljak za Zagreb, Karlovac i Rijeku, u utorak za Knin i Rijeku, a u srijedu za ponovno Rijeku, ali i Split i Dubrovnik.
U većini krajeva idućih će dana biti na snazi narančasto upozorenje što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi, stoji u upozorenju DHMZ-a.

Toplinski val pogodit će i sjever te središnju Hrvatsku. Posebno upozorenje izdano je za Zagreb i karlovačko područjue.

Što se tiče prognoze vremena za danas pretežno vedro i vruće, na kopnu mjestimice i vrlo vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 19, na Jadranu od 21 do 26, a najviša dnevna uglavnom između 31 i 36 °C.

Sutra većinom sunčano, osobito na Jadranu. Na kopnu potkraj dana i u noći na srijedu lokalno pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjeverozapadu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a na sjevernom dijelu navečer bura koja će jačati. Minimalna temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu i do 26, a maksimalna uglavnom između 30 i 35 °C.

Biometeorološka prognoza za ponedjeljak

Biometeorološke prilike će se zbog vrućine pogoršati u odnosu na prethodni dan u većem dijelu zemlje, a najviše u središnjoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Meteoropati, kronični bolesnici, ali i manje osjetljive skupine ljudi će osjetiti pogoršanje općeg stanja. Moguća je nesanica, osjećaj iscrpljenosti, nervoza i loše raspoloženje kod mnogih ljudi, a veće tegobe osobito kod bolesnika od krvožilnih i srčanih bolesti i astmatičara. Preporuča se uzimanje dovoljno tekućine, lagana hrana, izbjegavanje većih napora i izlazaka u najtoplijem dijelu dana, zaštita od UV zračenja i učestalije odmaranje. Radnicima koji rade na otvorenom se preporuča dulji dnevni odmor ili rad organiziran samo u manje toplim dijelovima dana.

s.kalajdžija/sjever.hr 01.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.