Now Reading:
PORUKA VARAŽDINSKOG BISKUPA IZ MARIJE BISTRICE – “Sve više zagađujemo Zemlju. Stani čovječe!”
Full Article 3 minutes read

PORUKA VARAŽDINSKOG BISKUPA IZ MARIJE BISTRICE – “Sve više zagađujemo Zemlju. Stani čovječe!”

biskup mrzljak

330. po redu Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj održano je 29. i 30. lipnja. Hodočašće je tradicionalno započelo u subotu izjutra, na blagdan apostolskih prvaka svetih Petra i Pavla, nakon Službe riječi i blagoslova u varaždinskoj katedrali.

Nekoliko stotina hodočasnika pješaka potom je krenulo na više od četrdeset kilometara dugačak put prema Mariji Bistrici. Pješaci su se uobičajeno sabrali na Vinskom Vrhu odakle su oko 14 sati, predvođeni varaždinskim biskupom, u procesiji krenuli prema Svetištu. Uvečer tog prvog hodočasničkog dana vjernici su proslavili svetu misu te nakon nje sudjelovali u procesiji „Put svjetla“ sa svijećama na bistričkoj kalvariji.

Glavni hodočasnički dan bila je nedjelja 30. lipnja, kada su se hodočasnicima pješacima tradicionalno pridružili mnogobrojni vjernici pristigli automobilima, biciklima, autobusima, vlakom ili pak drugim organiziranim prijevozom. Središnje nedjeljno zavjetno euharistijsko slavlje na prostoru crkve blaženog Alojzija Stepinca na otvorenom u Svetištu Majke Božje Bistričke predslavio je biskup Josip Mrzljak, dok je svetoj misi prethodio križni put na kalvariji.

Svoju je propovijed okupljenom mnoštvu u crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca biskup Mrzljak započeo podsjećajući o tome kako mnogi mladi u našoj domovini završavaju osnovne i srednje škole te se pitaju i odabiru put kojim će njihov život ići.

“Ovih dana mnogi naši mladi završavaju svoje školovanje, raduju se uspjesima, žaluju ako nisu uspješni. Pitaju se kamo dalje. Koji su kriteriji – je li to samo zarada. Gdje bih ja mogao ostvariti svoj život gdje bih mogao pomoći svojim ljudima”.

“Veselimo se ovih dana novim svećenicima. Pripremaju se za rad u vinogradu Gospodnjem”.

“Isus nije rekao ti moraš poći za mnom, već pođi sa mnom. Isplati li se ići za tim čovjekom koji nema ništa na zemlji”.

“On obećava samo križ. Obećava i nešto što je današnjem čovjeku privlačno – slobodu. Neka ta sloboda ne bude izlika tijelu, nego da ljubavlju služite drugima”.

“Čovjek si je umislio da je on sam sebi Bog. On određuje kada život počinje, kada završava. Od donosi zakoni i uredbe i neće se obazirati jesu li one u skladu s božanskim. Stariji se sjećaju komunizma koji je poručio riješit ćemo čovjeka Boga. Koje je to ropstvo bilo”.

“Sve više zagađujemo Zemlju. Stani čovječe. Razmisli što činiš i kakvu ćeš Zemlju ostaviti budućim generacijama”, rekao je, između ostalog, biskup Mrzljak.

www.sjever.hr 01.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.