Now Reading:
Župan Koren i zamjenik Sobota dodijelili priznanja zlatnim vinima Alpe Adria 2019 – šampion izložbe Traminac Josipa Rajakovića iz Krašića
Full Article 6 minutes read

Župan Koren i zamjenik Sobota dodijelili priznanja zlatnim vinima Alpe Adria 2019 – šampion izložbe Traminac Josipa Rajakovića iz Krašića

izlozba vina kckzz

U Podravkinom rekreacijskom centru u petak, 28. lipnja održana je 6. po redu međunarodna izložba vina „Zlatna vina Alpe Adria 2019.“ čiji je organizator i domaćin Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko križevačke županije, u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom i Saveza Alpe Jadran. Na manifestaciji su se okupili vinari s najbolje ocijenjenim vinima (zlatnim vinima) na izložbama u regijama članica Saveza i šire, a ocjenjivalo ih je međunarodno ocjenjivačko povjerenstvo predvođeno predsjednicom doc.dr.sc. Ana-Marijom Jagatić Korenika.

Izložbu je svečano otvorio župan Darko Koren koji je u prigodnom govoru zahvalio svim organizatorima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe istaknuvši kako je ponosan što se enološka karta Podravine i Prigorja unazad nekoliko godina podigla na europsku razinu kvalitete i po pitanju vinarstva i podrumarstva, ali i hobističkog pristupa malih vinara koji su dostigli zavidan stupanj razvoja.

„Čestitam svima vama koji ste pokazali s kakvom razinom kvalitete vina raspolažemo, a ona je uistinu na visokoj razini. Manifestacije poput ove od iznimnog su značaja jer se uklapaju u cjeloviti program promocije vinarstva i vinogradarstva našeg prostora, ali i šire. U proteklih nekoliko godina ovaj projekt prelazi naše granice jer Županija je članica Saveza Alpe Adria te uspješno koristimo sve blagodati tog članstva. Iskoristili smo više od 50 posto sveukupnog proračuna tog Saveza koji iako nije velik, no za ovakve programe je gotovo savršen. Osim promocije naše županije i naših vrhunskih vina, ovo je idealna prilika da se upoznamo i usporedimo s drugima, naučimo nešto novo te u konačnici profitiramo, sve s ciljem unaprjeđenja vinarstva, vinogradarstva i podrumarstva našeg prostora“, kazao je župan te još jednom čestitao svim nagrađenima.

Zamjenik župana, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora izložbe, Darko Sobota zahvalio je svim vinarima, organizatorima i sponzorima, predvođenim Podravkom, na podršci manifestaciji te kazao kako je situacija u vinarstvu, a posebice podrumarstvu u našoj županiji u zadnjih desetak godina u uzlaznoj putanji što je i rezultiralo velikim pomacima u kvaliteti vina.

„Na području županije danas imamo 35 registriranih vinara koji svoja vina stavljaju u promet i sudjeluju u komercijalnom segmentu. U odnosu na neke susjedne županije to se može činiti kao malen broj, no ako imamo na umu da ih je prije desetak godina bilo samo četvero, onda je ovo zaista velik napredak. Tu se posebice mora istaknuti i briga Županije koja kroz poticajne mjere uvelike pomaže, a velika pohvala ide i samim vinarima i podrumarima koji investiraju u sebe, svoje znanje i opremu, što donosi kvalitetu koja je prepoznatljiva ne samo u ovom dijelu Hrvatske već i u Europi“, naglasio je zamjenik Sobota.

U ime Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko križevačke županije uzvanicima se obratio Goran Kostanjevac koji je istaknuo važnost ovakvih manifestacija te poželio da iduće godine bude i više vinara s vrhunskim vinima.

„Jedni od drugih možemo puno naučiti, a posebice je važno upoznati se s europskim i svjetskim trendovima i praksama što će nam sigurno pomoći da kvaliteta bude još veća. Upravo zato su ovakve izložbe vrlo važne, a kao što vidimo među nagrađenim vinima imamo i proizvođače iz Austrije i Mađarske, dakle taj međunarodni karakter dodatno podiže cijeli segment našeg vinarstva“, dodao je Kostanjevac.

Predsjednica Ocjenjivačkog povjerenstva doc.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika kazala je kako je na ocjenjivanje pristiglo ukupno 31 vino, a najviše uzoraka bilo je iz Hrvatske (14), zatim Mađarske (9) i Austrije (8). Većina pristiglih vina bila su bijela (23), uz 2 rosé i 6 crnih vina. Šampionom izložbe i čast da ponese titulu najboljeg vina s osvojenih 92 boda i velikom zlatnom medaljom ponijelo je predikatno vino Traminac 2017., izborna berba prosušenih bobica, proizvođača Josipa Rajakovića iz Krašića, Zagrebačka županija.

Među ostalim zlatnim vinima predsjednica Ocjenjivačkog povjerenstva izdvojila je i dva vina s osvojenih 88 bodova – Rajnski rizling Vinarije Kostanjevac i Pinot sivi Vinarije Matočec te Traminac Gašparić s 87 bodova, sva s područja Koprivničko-križevačke županije. Kako je istaknula, spomenuta vina svojim sortnim karakteristikama osebujnog aromatskog profila, bogatog tijela i intenzivne boje pokazuju veliki potencijal vina proizvedenih na našem području.

U kategoriji crnih vina najbolje ocijenjeno vino je Zweigelt 2017., proizvođača Avino –Iris i Stefan Auer iz austrijske Koruške. Sva vina pristigla iz Austrije, većinom su nagrađena zlatnim medaljama jer svojom svježinom i intenzivnim aromama ostavljaju izvrstan dojam. Među uzorcima iz Mađarske, ove godine je najbolje ocijenjeno vino Chardonnay, ali i vino Cserszegi fuszeres, jedna od najpoznatijih mađarskih sorata kojoj je Traminac roditelj.

Nakon uvodnih govora uslijedila je podjela priznanja koja su uručili župan Koren i zamjenik Sobota, a potom je za uzvanike upriličena i svečana večera koju je organizirala Podravka na kojoj su promotori kulinarstva Mišel Tokić, Zlatko Sedlanić i Dražen Đurišević prisutnima demonstrirali sljubljivanje vrhunskih delicija i najboljih vina.

Svečanom programu manifestacije prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnik Damir Felak, članica uprave Podravka Ljiljana Šapina, županijski pročelnici i drugi suradnici, ravnatelji ustanova, načelnici općina, predstavnici udruga te vinari i drugi gosti iz Hrvatske i inozemstva.

www.sjever.hr 29.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.