Now Reading:
Prvih godinu dana koprivničke Galerije Mijo Kovačić
Full Article 4 minutes read

Prvih godinu dana koprivničke Galerije Mijo Kovačić

koprivnicka galerija

U koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić danas je održana konferencija za medije povodom njene prve godišnjice rada. Brojke koje su prezentirane pokazuju da je otvorenjem Galerije postignut pun pogodak jer se dobio novi reprezentativni prostor koji je uz povećanje broja posjetitelja stvorio i stvara nove programe. Ponosan na rezultate koji su ostvareni unatrag godinu dana bio je ravnatelj Robert Čimin.

„Kroz sva događanja u Galeriji imali smo sveukupno 6494 posjetitelja. To je brojka koje se ne bi posramio ni neki normalan muzej gradskog tipa u Sjevernoj Hrvatskoj.  Isto tako, veliki broj muzeja na godišnjoj razini ne dostižu ni 5000 posjeta, a mi smo ih u ovom, ne baš prevelikom prostoru, uspjeli okupiti iznad svih naših očekivanja“, rekao je ravnatelj Čimin.

Što se tiče ukupnih podataka o događanjima oni su impresivni. Naime, za razdoblje od 28.6. 2018. godine do 24.6.2019. godine u organizaciji MGK, ukupno je održano 14 predavanja i predstavljanja knjiga, 21 radionica, 41 stručno vodstvo i 1 koncert. Istovremeno, održano je 12 gostujućih predavanja i predstavljanje knjiga, 10 gostujućih koncerata i 4 svečane proslave. Sveukupno njih 103. Vrijedan podatak za istaknuti je broj od čak 1113 pojedinačnih posjetitelja koji su platili ulaznicu.

„Kada se zaokruži priča, dolazimo do podatka da su tjedno održana po dva događaja za širu javnost, što nema ni jedan muzej, a kamoli jedna mala galerija u Hrvatskoj“, istaknuo je za kraj ravnatelj Muzeja Robert Čimin.

Čestitke cijelom timu koji su Galeriju postavili na čvrste noge u samo godinu dana, uputio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić te se osvrnuo na učinjeno u proteklom razdoblju.

„Ovaj prostor je dokazao da je u samo godinu dana srastao s gradom i građanima. Svi ovi programi i posjetitelji govore da naši ljudi osjećaju podravsku simboliku koja se najbolje iscrtava iz radova Mije Kovačića. Nismo išli za nekim velikim razvikanim imenima, nego smo napravili jedan ogroman iskorak u kulturnom životu grada, da smo samo vratili Mišku u srce Koprivnice u srce Podravine“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić te nadodao…

Grad Koprivnica ima mogućnosti kroz svoj proračun odvajati sredstva za kulturu koja su do sada najveća u povijesti , ali to sve skupa ne bi vrijedilo da nemamo vrhunske ljude, a imamo ih. S njima ćemo doći do cilja da Koprivnica zaista bude jedno od najjačih muzejskih, kulturnih središta Republike Hrvatske“, zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Na kraju se prisutnima obratio i velikan naivnog slikarstva Mijo Kovačić.

„Hvala gradonačelniku Jakšiću, Gradu Koprivnici i ravnatelju Muzeja Čiminu koji su sve organizirali da danas imamo ovu Galeriju. Nisam imal prostora doma za te slike i meni je to onda dobro došlo da sam dobil prvo poziv od Grada i Muzeja, a onda i prostor u centru grada jer sam ja v Koprivnici i počel zaprav“, rekao je Mijo Kovačić.

Uz gradonačelnika Jakšića na konferenciji su bili prisutni i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i pročelnik Dario Jembrek.

www.sjever.hr/koprivnica.hr 29.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.