Now Reading:
Leverić: Odzvonilo je birokraciji – prvi padaju biljezi, šalteri i pečati
Full Article 4 minutes read

Leverić: Odzvonilo je birokraciji – prvi padaju biljezi, šalteri i pečati

leveric

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, koje vodi HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, provodi reforme kako bi se stvorio efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora. Nedavno su u Saboru izglasani zakoni o gradnji i prostornom uređenju, a od primjene zabilježen je rast zahtjeva za dozvolama od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Alen Leverić ističe da se reforme nastavljaju, kako s daljnjim razvojem digitalnog sustava, tako i s dodatnim rasterećenjima od birokracije i nameta. Dodaje da se pripremaju novi prijedlozi zakona kojima se nastavlja uvoditi red u sustav i rasterećivati gospodarstvo parafiskalnih nameta.

– I ovim izmjenama povećamo konkurentnost u graditeljstvu i olakšavamo struci obavljanje svojeg posla. Cilj je liberalizacija tržišta i podizanje konkurentnosti Hrvatske, mladima više mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj kroz jednake mogućnosti za stjecanjem stručnih zvanja i zaposlenjem – naglašava Leverić te dodaje da će se dodatna vrijednost ovih izmjena zakona vidjeti na višoj poziciji na Doing Business ljestvici, što je najbolji pokazatelj konkurentnosti neke države, a često i glavni parametar investitorima pri odluci u koju će zemlju uložiti svoje novce.

Izmjene, koje se odnose na inženjera gradilišta i voditelja radova, su ukidanje obavezu članstva u komori i novčanog nameta koji proizlazi iz toga, a omogućuje se dobrovoljno članstvo i normalno daljnje bavljenje svojim poslom pod istim strukovnim načelima.

Vlada je u travnju 2018. donijela plan reformi i pritom su postavljena tri glavna cilja, a to su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija. Također, najavljeno je da će se u sklopu provedbe reformi nastaviti s daljnjim administrativnim rasterećenjem gospodarstva, kao i liberalizacijom tržišta usluga čiji je srednjoročni cilj potaknuti povećanje produktivnosti gospodarstva za okvirno pet posto s dodatnih barem 100 mjera kroz deregulaciju 24 profesije do kraja 2019.

– Svi ćemo reći da želimo biti konkurentni, da želimo reforme, no čim se u neko područje takne, krenu otpori i tisuće razloga zašto je nemoguće provesti reforme. Svi bi reforme, ali nitko u svojem dvorištu. Mi možemo kvalitetnije i konkurentnije, moramo provoditi reforme i iza sebe ostaviti traga u rezultatima. Ovo je tek početak stvaranja konkurentnijeg društva i mi ćemo u Vladi nastaviti smanjivati broj reguliranih profesija i u drugim resorima – najavljuje Leverić.

Donošenjem Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju pojednostavljuje se, ubrzava i olakšava postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje.

– Nema više biljega i obilaženja šaltera. Smanjuje se subjektivno postupanje referenata čime se suzbija korupcija. Tri su ključne promjene: smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničavanje rokova javnim službama za očitovanjima – pojašnjava predsjednik varaždinske Županijske organizacije HNS-a.

– Ove i sve druge promjene koje provodi Ministarstvo imaju za cilj unaprijediti sustav da što učinkovitije služi građanima – zaključuje Leverić.

www.sjever.hr 28.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.