Now Reading:
Dan Općine Petrijanec – nikad toliko projekata
Full Article 6 minutes read

Dan Općine Petrijanec – nikad toliko projekata

Petrijanec

Povodom Dana Općine, blagdana sv. Petra i Pavla, u srijedu je u Petrijancu održana svečana sjednica Općinskog vijeća.
Nazočne goste, među kojima su bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Martin Evačić. Istaknuo je da su im prve zadaće na početku mandata prije dvije godine bile da općinski proračun svedu u realne okvire, urede funkcioniranje Jedinstvenog upravnog odjela te daju značaj dotad marginaliziranom Općinskom vijeću. Rekao je da su to uspjeli u prvoj godini, a paralelno s tim krenuli su poboljšati rad općinske uprave. Da su uspjeli vidljivo je iz brojnih projekata koji se provode, rekao je.


Upravo je o brojnim značajnim projektima i rezultatima provedenih aktivnosti, kao i planovima za budućnost govorio načelnik Općine Željko Posavec. Naglasio je kako je važno govoriti o sadašnjosti i budućnosti općine te o poboljšanju standarda života mještana.
– Konačno mogu reći i odgovorno stojim iza toga da se u ovoj općini događaju stvari koje traže naši mještani i koje se događaju baš zbog njih, što je zapravo i moja vizija od samih početaka, kada sam dobio povjerenje većine mještana za upravljanje razvojem ove općine – istaknuo je načelnik Posavec.
– Općina Petrijanec trenutno provodi projekte vrijedne oko 11,5 milijuna kuna što je možda i jedno od najvećih investicijskih razdoblja u posljednje vrijeme. Osim toga, Općina je prijavila čak 23 projekta prema EU i nacionalnim fondovima. Projekti koji se provode i koji se namjeravaju provesti obuhvaćaju sva važna područja i djelatnosti, od komunalne infrastrukture, obrazovanja, zaštite okoliša, društvenog, kulturnog i sportskog života – kazao je Posevac te naveo novouređeni vatrogasni društveni dom u Družbincu najavio i energetsku obnovu zgrade Društvenog doma u Novoj Vesi, energetsku obnovu zgrade Sportskog centra Nova Ves te obnovu groblja i grobne kuće u Novoj Vesi i projekat za obnovu groblja u Petrijancu.
U tijeku su i završni radovi na uređenju Ulice Butina u Petrijancu. U suradnji s Varkomom realizirano je nekoliko projekata na izgradnji vodoopskrbne mreže i kanalizacijskih priključaka u Petrijancu, Majerju i Strmcu Podravskom, a nastavilo se i s projektom postavljanja LED rasvjete. Općini Petrijanec odobreno je gotovo 1,5 milijuna kuna za dogradnju dječjeg vrtića od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i radovi su u svojoj završnoj fazi. Osim toga, za osnovnoškolce je osiguran školski pribor iz proračuna Općine, dok su za studente i učenike osigurane stipendije.
Na području općine provodi se projekt ‘Recikliraj i profitiraj’ u suradnji s općinom Maruševec, dok je u suradnji s tvrtkom Čistoća, Općina osigurala kontejnere za prikupljanje glomaznog otpada, a osigurana je i usluga sakupljanja problematičnog otpada putem mobilnog reciklažnog dvorišta.
Općina Petrijanec uključila se i u provedbu projekta Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe, čime se žene u nepovoljnim položajima na tržištu rada zapošljavaju na poslovima skrbi o starijim osobama i osobama koje ovise o tuđoj pomoći i njezi. Općina se uključila i u program podjele humanitarnih paketa najpotrebitijima FEAD, a umirovljenicima su isplaćene božićnice i uskrsnice.
– Mislim da smo na dobrom putu i da gradimo jednu općinu koju karakterizira razvoj, rast i napredak – zaključio je načelnik Posavec.


Dan Općine Petrijanec čestitao je zamjenik župana Tomislav Paljak te dodao da je na upravo dovršenom uređenju Ulice Butina pokazano kako ulica može izgledati, ali i kako se uspješno mogu realizirati europski projekti.
– To je doista pomak i osvježenje zahvaljujući garnituri koja je preuzela vlast prije dvije godine. Mladi načelnik je pokazao politički gen, odnos prema općem dobru, društvenu odgovornost i kako pomicati stvari na bolje – kazao je Paljak koji je spomenuo županijske projekte na području općine Petrijanec, među kojima su dovršena energetska obnova Područne škole u Strmcu Podravskom i predstojeća Područne škole u Novoj Vesi.


Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić u ime gradonačelnika i načelnika istaknuo je da se u Petrijancu puno napravilo zajedničkim radom, naporom i vjerom u dobre projekte.
– Dane općina i gradova slavimo da obnovimo zajedništvo, sve što nas vezuje kao mještane jednog grada ili općine. Vi imate na što biti ponosni. Jedan velik dio zajedničkog života je ulaganje u različite društvene sadržaje, udruge, obrazovanje i sve su to stvari koje se ovdje mogu vidjeti – rekao je Bilić.


Na kraju je čestitao potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić. Pohvalivši projekte i napredak općine, primijetio je da se često koristila riječ „zajednica“.
– Općina živi punim plućima. Izvorni prihodi su 6,5 milijuna kuna, a imate projekta za 12 milijuna kuna, nacionalnih i europskih. U konačnici to je naš novac, ne zaboravite da Hrvatska uplaćuje u Europsku uniju. Moramo biti pametni i pokušati što veći broj projekata ostvari i što veći novac povući. Ideja je ključna za uspjeh – poručio je Hajdaš Dončić.


Sjednici su, uz nabrojane goste, prisustvovali brojni gradonačelnici, načelnici i zamjenici iz susjednih općina, općinski vijećnici te gospodarstvenici, predstavnici ustanova, udruga i društava s područja Općine Petrijanec, župan Občine Desternik (SLO) Franc Pukšić i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek. U glazbenom dijelu svečane sjednice sudjelovali su sopranistica Bernardica Bačan, KUD Općine Petrijanec – Petrijanečki tamburaši i ženska vokalna skupina Erato.

sjever.hr 28.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.