Now Reading:
U Romskom obiteljskom centru Kuršanec obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama
Full Article 3 minutes read

U Romskom obiteljskom centru Kuršanec obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

kursanec

Terenskom akcijom Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Policijske uprave međimurske, Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca i školskih preventivnih programa, u Romskom obiteljskom centru Kuršanec obilježen je Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Preventivne aktivnosti ključno je provoditi od najranije životne dobi, stoga je u okviru nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ za polaznike predškolske skupine Dječjeg vrtića Pirgo koji djeluje u okviru Romskog obiteljskog centra održana akcija „Volonteri u parku“ tijekom koje su učitelji tjelesne i zdravstvene kulture kroz igru i kretanje vrtićarcima predstavili aktivnosti koje pridonose njihovom pravilnom rastu i razvoju. Za to vrijeme stručnjaci koji se bave prevencijom i tretmanom problema ovisnosti u Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te preventivni policijski službenici iz Policijske uprave međimurske dijelili su edukativne materijale.

„Dječji vrtić Pirgo koji djeluje u okviru Romskog obiteljskog centra pohađa 57 djece. Svakodnevno vježbamo i pokušavamo osvijestiti važnost kretanja i zdravog načina života, no s obzirom na to da većinu dana provedu u nestrukturiranoj igri, pokušavamo osmišljavati ciljane vježbe pa tako obilježavamo i Dan zdravog osmijeha, Olimpijski dan, Dan igara i slično. Organiziramo radionice namijenjene njihovim roditeljima na kojima ukazujemo na važnost zdravog načina života. U suradnji sa stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo držimo predavanja o štetnosti droga, pušenja i alkohola.“, poručila je voditeljica Dječjeg vrtića Pirgo Marijana Sabo.

Predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije te zamjenica župana Sandra Herman napomenula je kako Povjerenstvo u suradnji s institucijama obilježava datume koji ukazuju na određenu problematiku, no još je važnije preventivno djelovanje tijekom čitave godine. „Školske preventivne programe provodimo u osnovnim i srednjim školama, no akcijama poput ove osvješćujemo i djecu vrtićke dobi. Mislim da je vrlo važno, na njima razumljiv i primjeren način, djeci od malih nogu ukazivati na određenu problematiku kako bi se izbjegla potencijalna ovisnička ponašanja u adolescentskoj i odrasloj dobi.“, zaključila je zamjenica Herman.

Obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama nazočili su i voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije Diana Udović-Đurić, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo Renata Kutnjak Kiš, županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Andreja Zadravec Baranašić, psihologinja Berta Bacinger Klobučarić, tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Tomica Jakopec te policijska službenica za prevenciju PU međimurske Marina Matulic Horvat.

www.sjever.hr 27.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.