Now Reading:
Stipendije od 2.800 kuna, dodatne pogodnosti i siguran posao budućim mesarima u Vajdi i Grupi Pivac
Full Article 6 minutes read

Stipendije od 2.800 kuna, dodatne pogodnosti i siguran posao budućim mesarima u Vajdi i Grupi Pivac

vajda

Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan obrok za vrijeme rada i prakse, poklon-paketi za Božić i Uskrs te siguran posao nakon školovanja – sve su to pogodnosti koje očekuju buduće mesare u Mesnoj industriji Vajda i svim članicama Grupe Pivac. A nakon završene škole i početka rada čekaju ih i druge povlastice zaposlenika Grupe, poput prava na stimulativni dio plaće, dodatnih dana godišnjeg odmora, jubilarnih nagrada i drugih. Paket mjera za učenike koji se odluče za upis u srednjoškolski obrazovni program mesara ostvaren je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, a tim je povodom pogon Mesne industrije Vajda, jednog od poduzeća u sastavu Grupe Pivac, danas posjetio ministar Darko Horvat.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta od školske godine 2019./2020. značajno će povećati predmetne stipendije, kao i broj učenika koji će ih primati, s pomoću sredstava iz Europskog socijalnog fonda i u okviru projekta „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ vrijednog 250 milijuna kuna. Predmetne stipendije Ministarstvo će povećati s trenutnih 9.000 na 18.000 kuna godišnje, odnosno iznosit će 1.800 kuna mjesečno tijekom 10 mjeseci školovanja u jednoj godini. Grupa Pivac i poduzeća u njezinom sastavu – Mesna industrija Braća Pivac, PPK karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda – učenike će nagraditi s dodatnih 1.000 kuna, uz osiguravanje dodatnih, već spomenutih pogodnosti. Učenici koji se školuju za mesare tako će dobivati ukupno 2.800 kuna mjesečno, odnosno 28.000 kuna godišnje tijekom školovanja.

„Primjer Grupe Pivac koja dodatno potiče mlade da se školuju i izaberu zanimanje za kojim postoji stvarna potreba za svaku je pohvalu. Ovo je zametak dualnog obrazovanja kakvo već postoji u zemljama našeg okruženja. Hrvatska ne treba eksperimentirati, već jednostavno preuzeti postojeći model koji je dobar i prilagoditi ga vlastitom okviru. Mjere poput ovih nužno su potrebne za zaustavljanje odljeva mladih i vraćanje optimizma kroz poruku da u Hrvatskoj mogu naći posao uz koji će živjeti kvalitetno i dostojanstveno, imati sigurna i stalna primanja te priliku za neprestano učenje, usavršavanje i napredovanje. Otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta najbolja je demografska mjera koju mi možemo ponuditi i na taj način spriječiti iseljavanje naših ljudi, odnosno vratiti ih natrag ovdje u Hrvatsku. Iz tog sam razloga izuzetno zadovoljan ovom suradnjom, jer naša je zadaća osluškivati potrebe realnog sektora i pružiti im konkretnu podršku u aktivnostima usmjerenima na podizanje interesa i kvalitete radne snage, osobito kad je riječ o deficitarnim zanimanjima“,izjavio je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

„Mjere poticanja zapošljavanja ostvarene u sinergiji ministarstva i poslodavaca poput Vajde i Grupe Pivac donose srednjoškolcima, budućim zaposlenicima sigurnost, bezbrižno obrazovanje i sigurno zaposlenje nakon završetka školovanja. Na ovaj način i obrazovanje napokon dobiva veću ulogu u oblikovanju tržišta rada te postaje aktivni nositelj promjena i novih potreba u poduzetništvu i društvu općenito. Pozivam sve učenike pred kojima je jedna od najvažnijih odluka u njihovom životu da postanu stipendisti Vajde i Grupe Pivac i uvjere se u sve pogodnosti rada u jednoj od najvećih mesnih industrija u ovom dijelu Europe“, izjavio je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda ispred Grupe Pivac. Istaknuo je i kako je tim programom učenicima, budućim mesarima omogućeno ne samo besplatno srednjoškolsko obrazovanje, već školovanje u kojem će učiti, raditi te već rano iskusiti što zaista znači zaraditi vlastiti novac. Podsjetio je i na to da je, kad je riječ o ljudskim resursima i ulaganjima u zaposlenike, takva mjera samo jedna od aktivnosti koje Vajda i Grupa Pivac provode s ciljem okupljanja i zadržavanja mladih, sposobnih i obrazovanih ljudi u Hrvatskoj, u hrvatskim pogonima i tvornicama.

Nakon radnog sastanka ministar Darko Horvat obišao je novouređeni pogon Mesne industrije Vajda koji je nedavno otvoren nakon realizacije investicije vrijedne 50 milijuna kuna. Investicijski projekt obuhvatio je dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavku strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava. Zahvaljujući ovom projektu, Vajda se danas može pohvaliti jednim od najsuvremenijih pogona ne samo u Hrvatskoj, nego i široj regiji.

Investicija u Mesnoj industriji Vajda posljednje je u nizu realiziranih ulaganja u modernizaciju i širenje proizvodnih pogona u svim članicama Grupe Pivac, koja su u samo posljednje tri godine iznosila preko 220 milijuna kuna. Investicije posljedično prate i jačanje domaće kooperacije, povećanje prodaje i veća prisutnost na domaćem i inozemnim tržištima, uslijed čega se nastavljaju i daljnja ulaganja u zaposlenike koje u svim članicama Grupe Pivac smatraju svojim najvažniji resursom, a njihov rad i trud temeljem poslovnih uspjeha. Dugoročni je plan Vajde i Grupe Pivac okupiti mlade, educirane i obrazovane mesare u čiji će razvoj nastaviti ciljano i sustavno ulagati značajna sredstva, čime će stvoriti kadar koji je od samih početaka specifično pripremljen za rad u skladu s najvišim standardima Grupe. Procjenjuje se da će, zahvaljujući stimulativnoj stipendiji i dodatnim pogodnostima, nakon četiri godine 30-tak mesara biti spremno preuzeti svoja radna mjesta, čime će se omogućiti nastavak održivog planiranja i daljnjeg jačanja poslovanja svih poduzeća u njezinom sastavu.

www.sjever.hr 26.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.