Now Reading:
Perešinov “Pobjednik” još jednom ujedinio Hrvatsku
Full Article 5 minutes read

Perešinov “Pobjednik” još jednom ujedinio Hrvatsku

Perešin

Otkako je avion MiG-21 oznake “26 112” legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina vraćen u Hrvatsku, preko 110 tisuća posjetitelja obišlo ga je ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, gdje se avion nalazi od sredine svibnja kada je nakon 28 godina, konačno vraćen u Hrvatsku.
Avion junaka Domovinskog rata svakodnevno su obilazili brojni građani i turisti pa je zbog velikog interesa javnosti, Perešinov avion MiG-21 ispred Ministarstva obrane RH u Zagrebu izložen do Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2019. godine.
– Prva reakcija na vijest o povratku MiG-a 21, o povratku aviona mog Rudija u Hrvatsku, bila je nevjerica. Svi su doduše o tome govorili godinama, sve Vlade su to spominjale kako moraju ili trebaju riješiti, a ovo je bio prvi put da se o tome nije pričalo. Nije se pričalo, ali se radilo. Malo priče, a puno ljubavi i slobodnog vremena za dostizanje ovog velikog cilja. To nam treba biti putokaz za dalje – rekla je supruga junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina, Ljerka Perešin komentirajući veliki interes posjetitelja za obilazak aviona njezinog supruga.
– Sva ova djeca, ova mladost, turisti, stariji i mlađi, svi su zainteresirani za vidjeti MiG. Na kraju, upravo takav kakav je, predstavlja autentičan simbol onog vremena, vremena i stvari kojima smo odlučno rekli ne – rekla je Ljerka Perešin i zahvalila Hrvatskoj vojsci na angažmanu i trudu prilikom povratka aviona iz Austrije u Hrvatsku te kadetima i vojnim policajcima koji čuvaju avion i svima koji ga obiđu, prezentiraju priču o Rudijevom avionu i Domovinskom ratu.
– Moram reći, gledajući MiG ispred Ministarstva obrane, zaista, izgleda mi sve to pomalo nevjerojatno. Zaista veličanstveno jer, tu osjećam da mu i je mjesto. Ovakva „ptica“ zaista može i treba biti ispred našeg ministarstva, ispod naše zastave – rekla je Perešin.
Prisjetivši se svečanosti povodom povratka MiG-21 u domovinu, Ljerka Perešin osvrnula se na govor svoje kćeri priznavši kako je njime još jednom potvrdila sličnost sa svojim ocem te kako je i nju kao majku, ali i cijelu obitelj, svojim nastupom itekako iznenadila. Na kraju, dodala je kako je Hrvatska još jednom pokazala svoje veliko srce, razumijevanje i suosjećanje te kako je to put koji uvijek i u svakoj situaciji, moramo izabrati.
Lika i djela svoga strica Rudolfa uvijek će se rado prisjećati i njegov nećak Dario koji je također obišao avion legendarnog pilota i priznao kako gledajući ga, proživljava sve one emocije kao i devedesetih godina.
– Moram reći, jednostavno sam znao da će se taj avion vratiti. Godinama smo to čekali i mi kao obitelj, ali i cijela država. Kada se vratio, ponovo smo proživljavali te ratne godine. Moj otac, njegov brat, bio je jako emotivan i to su bili dani kada smo sve ponovo proživljavali jako intenzivno – ispričao je Dario Perešin.
Osim brojnih građana i turista koji su obišli avion legendarnog hrvatskog pilota, grupne posjete Ministarstvu obrane organizirali su dječji vrtići, osnovne i srednje škole kojima su kadeti Hrvatske vojske i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, otkrili brojne zanimljivosti o Rudijevom avionu.
Podsjetimo, povodom obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske, nakon 28 godina Perešinov MiG-21 kojim je u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u domovinu gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata iz Domovinskog rata.

Avion legendarnog hrvatskog pilota i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina svakodnevno obilaze brojni građani i turisti pa će zbog velikog interesa javnosti, avion MiG-21 oznake “26 112” ispred Ministarstva obrane RH u Zagrebu biti izložen sve do Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja ove godine. Perešinov avion, otkako se od 12. svibnja 2019. nalazi ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, obišlo je više od 50 tisuća ljudi. Osim brojnih građana i turista koji su obišli avion legendarnog hrvatskog pilota, grupne posjete Ministarstvu obrane organizirali su dječji vrtići, osnovne i srednje škole kojima su kadeti Hrvatske vojske i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, otkrili brojne zanimljivosti o Rudijevom avionu. Tako su tijekom ovog tjedna, djeca vrtićke dobi i brojni osnovnoškolci i srednjoškolci pokazali zanimanje za avion legendarnog hrvatskog pilota i zanimanje vojnog pilota te su tom prilikom razgledali i Perešinovu pilotsku opremu izloženu u predvorju MORH-a.

Foto: MORH / M. Čobanović

sjever.hr / MORH 26.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.