Now Reading:
Mercedes-Benz povlači 60 tisuća dizelaša
Full Article 3 minutes read

Mercedes-Benz povlači 60 tisuća dizelaša

auto

Njemački div automobilske industrije Daimler mora opozvati 60.000 dizelskih vozila marke Mercedes-Benz u Njemačkoj slijedom zaključka regulatora da imaju ugrađeni softver pomoću kojeg se lažiraju podaci na provjeri emisija plinova, objavilo je ministarstvo prometa.

U priopćenju od subote navodi se da se to odnosi na vozila Mercedos-Benz GLK 220, proizvedena u razdoblju od 2012. do 2015.

Ujedno su iz ministarstva poručili da će proširiti istragu i na druge modele toga proizvođača.

Iz Daimlera su potvrdili da su u petak zaprimili nalog regulatora za povlačenjem vozila, no najavili su da će se žaliti na tu odluku. Napominju da će nastaviti surađivati s regulatorom.

Njemački list Bild am Sonntag u subotu je prvi izvijestio o povlačenju vozila. U travnju je objavio da je njemački regulator za automobilsku industriju analizirao sumnjivi softver u automobilima Mercedes-Benz GLK 220 CDI, proizvedenima od 2012. i 2015., nakon što su testiranja pokazala da propise o dopuštenim štetnim emisijama ispunjavaju samo uz aktivaciju određene funkcije.

Od priznanja Volkswagena 2015. da je varao na testovima ispušnih štetnih plinova u SAD-u, skandal ‘dieselgate’ proširio se i druge proizvođače automobila. Daimler je naredio povlačenje tri milijuna vozila radi otklanjanja problema vezanog uz lažne prikaze emisija iz dizelskih vozila.

U nedjelju su iz Daimlera upozorili da očekuju slabiju dobit, podigavši procjenu iznosa rezervacija za dizelska vozila za nekoliko stotina milijuna eura. Revizija procjene povezana je s očekivanim višim troškovima zbog nekoliko pokrenutih vladinih postupaka i mjera vezanih za dizelska vozila Mercedes-Benza, objavili su.

To će povećanje vjerojatno rezultirati visokim troznamenkastim iznosom rezervacija, iskazanim u milijunima eurima, navodi se u priopćenju. Glasnogovornik nije želio detaljnije govoriti o iznosu povećanja kao ni o razlozima odluke regulatora.

U kompaniji sada očekuju da će im ovogodišnja dobit prije kamata i poreza (EBIT) na razini grupe ostati na razini prošlogodišnje. Dodaju da će dobit biti pogođena u drugom kvartalu.

www.sjever.hr/poslovni.hr 25.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.