Now Reading:
Uoči Dana državnosti u Varaždinu položeni vijenci i odana počast poginulim braniteljima
Full Article 3 minutes read

Uoči Dana državnosti u Varaždinu položeni vijenci i odana počast poginulim braniteljima

Varaždin

Na varaždinskom Gradskom groblju danas su, uz Dan državnosti, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule branitelje.

Tako su izaslanstva Varaždinske županije u kojem su bili zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, izaslanstva Grada Varaždina, Policijske uprave varaždinske te Udruge udovica i roditelja poginulih branitelja Varaždinske županije, odala priznanje i izrazili zahvalnost svima koji su poginuli u obrani domovine.

Pozivajući na minutu šutnje kod Križa branitelja, zamjenik župana Paljak je napomenuo kako se nikada ne smiju zaboraviti hrabri hrvatski branitelji koji su svoje živote utkali u obranu domovine.

Važno je prisjetiti se ovih dana jer je to bilo vrijeme kada su se donosile bitne odluke. Ova odluka o samostalnosti je odredila cijeli tijek daljnjeg razvoja u smislu naše suverenosti, iako je i ta forma morala biti ispunjena, ona je dobila svoju puninu 8. listopada. Postalo je tih dana svima jasno da neće biti moguće izboriti samostalnost bez rata. Iako nije bio direktno ugrožen, Varaždin je dao ogroman doprinos obrani cijele zemlje, bez naših branitelja i njihove žrtve sloboda ne bi bila nikada izborena. Zato smo danas ovdje da odamo pijetet i zahvalnost poginulim braniteljima, ali da i svima čestitamo Dan državnosti. Pozivam sve građane naše Županije da dekoriraju svoje domove nacionalnim obilježjima te izvjese zastave. Budimo sretni i ponosni što imamo svoju državu, upravo je Dan državnosti izvrsna prigoda, osim onih sportskih uspjeha da budemo nacionalno ponosni i sretni – rekao je Paljak.

U ime Grada Varaždina, vijenac je položio Damir Laljek, branitelj i sudionik obrane Vukovara, a danas član Gradskog vijeća.

Na današnji dan 1991. godine proglašena je samostalnost i neovisnost hrvatske države, za čime je naš narod težio tijekom cijele svoje duge povijesti. Na našu je domovinu izvršena agresija, hrvatski narod je morao uzeti oružje u svoje ruke da bi oslobodio svoju državu, dijelove koji su bili okupirani. Moramo svakako naglasiti da su branitelji iz varaždinskog kraja sudjelovali u gotovo svim vojno-redarstvenim operacijama diljem države i dali ogroman doprinos slobodi koju danas imamo. Prigoda je ovo da se danas prisjetimo naših kolega, prijatelja, suboraca koji su imali manje sreće i svoje živote uložili u temelj naše domovine – istaknuo je Laljek.

Podsjetimo, Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je praznik koji se u Hrvatskoj obilježava 25. lipnja, na dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

sjever.hr / aktualno.hr 24.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.