Now Reading:
Što je pokazala analiza UNICEF-a – je li Hrvatska dobra zemlja za obitelj?
Full Article 2 minutes read

Što je pokazala analiza UNICEF-a – je li Hrvatska dobra zemlja za obitelj?

vrtić

Hrvatska je na posljednjem, 31. mjestu najrazvijenijih europskih država kad se promatra udio djece u dobi od tri godine do polaska u prvi razred osnovne škole koja pohađaju vrtić, potvrdila je analiza Unicefa pod nazivom „Jesu li najbogatije države svijeta podržavajuće za obitelji (family friendly)“, piše Jutarnji.hr.
U Hrvatskoj samo 51 posto djece te dobi ide u vrtić dok je, primjerice, u 14 promatranih zemalja taj udio veći od 90 posto.
Unicef je analizirao nekoliko mjera koje utječu na obiteljski život u državama EU, Norveškoj, Islandu i Švicarskoj te primjenjive kategorije u još devet zemalja. Jedna od najvažnijih kategorija koja je ocjenjivana jest broj tjedana plaćenog rodiljnog i roditeljskog dopusta, uz napomenu da se u obzir uzimao broj tjedana s naknadom u iznosu ne manjem od prosječne plaće. Primjerice, ako roditelj tijekom 20 tjedana prima polovicu prosječne plaće, smatra se da ima 10 tjedana plaćenog dopusta. Neplaćeni dopust nije uzet u obzir.
Unicef je tako izračunao da roditelji u Hrvatskoj imaju 39 tjedana plaćenog dopusta, čime se Hrvatska smjestila na 15. mjesto od ukupno 40 promatranih država. Prva je Estonija s čak 85 plaćenih tjedana, a na dnu SAD. Tamo se ne nudi ni jedan tjedan plaćenog dopusta nakon rođenja djeteta.
Što se tiče dopusta rezerviranog za očeve, koji je također preračunat u tjedne s naknadom koja nije niža od prosječne plaće, Hrvatska se sa 2,9 takvih tjedana plasirala na 15. mjesto. Na vrhu je Japan s 30,4. Od europskih zemalja prednjači Portugal s 12,5 tjedana. Devet država uopće nema dopust namijenjen očevima.

sjever.hr / jutarnji.hr

Input your search keywords and press Enter.