Now Reading:
Vapaj poslodavaca urodio plodom: Vlada podigla kvote za uvoz radnika
Full Article 3 minutes read

Vapaj poslodavaca urodio plodom: Vlada podigla kvote za uvoz radnika

gradjevinari

Na današnjoj je sjednici hrvatska Vlada podigla kvote za uvoz radne snage. Odobrena je dodatna kvota od dvije tisuće ljudi za turističke tvrtke i tisuću za građevinske, koje bilježe najveći deficit radne snage, piše tportal.
Umjesto dosad utvrđene ukupne godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. od 65.100 stranih radnika, utvrđena je nova kvota od 68.100 radnika.
Za ugostiteljstvo i turizam kvota se povećava za dvije tisuće radnika i to s 10.611 na 12.611, s mogućnošću angažmana još tisuću radnika, a za građevinarstvo se kvota povećava za tisuću radnika, sa 17.800 na 18.800 i eventualno još tisuću.
Dodatne kvote od po tisuću radnika mogu se koristiti pod uvjetom da u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nema raspoloživih radnika traženih zanimanja.

U režimu smo 65 tisuća radnih dozvola za državljane trećih zemalja. To je odluka bez presedana, najveći broj ikada. Izašli smo ususret zahtjevima u turizmu i graditeljstvu – naglasio je premijer Andrej Plenković, a ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dobio je i diskrecijsko pravo da po potrebi podigne kvotu za još tisuću u oba sektora.

Poslodavci samo djelomično zadovoljni

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca zadovoljni su povećanjem kvota. Ističu da su brojke u skladu s njihovim očekivanjima.
Međutim, naglašavaju da je riječ o jednokratnoj mjeri, a poslodavci se zalažu za dugoročno rješenje koje je moguće jedino promjenom sustava, piše tportal.
Hrvatski poslodavci traže prelazak na tzv. slovenski model, po kojem poslodavac radnike, ako ih ne može naći preko državnog zavoda za zapošljavanje, može u neograničenom broju dovesti iz inozemstva.

sjever.hr/tportal 19.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.