Now Reading:
Investicija u energetsku obnovu devet škola u Krapinsko-zagorskoj županiji veća od 60 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Investicija u energetsku obnovu devet škola u Krapinsko-zagorskoj županiji veća od 60 milijuna kuna

kolar štromar

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar obišao je u srijedu, zajedno sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom i gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, nedavno energetski obnovljenu Osnovnu školu „Janko Leskovar” u Pregradi. Govoreći o samo projektu energetske obnove objekata kazao je kako se se trenutno u Hrvatskoj obnavlja njih više od 1.400 uglavnom u zdravstvu, obrazovanju te društveni domovi i kako se u njihovu obnovu ulaže 5 milijardi kuna.

– U slijedećih još godinu dvije bit će toliki promet na energetskoj obnovi. Mi dajemo 2,3 milijarde kao ministarstvo sredstva iz Europskih fondova. Danas smo ovdje u Pregradi gdje je projekt energetske obnove vrijedan 5 milijuna 300 tisuća od toga 3,1 milijun daje ministarstvo – pojasnio je Štromar dodajući da su radovi završeni za manje od dvije godine otkada je donijeta oduka i otkada su dodijeljen sredstva.

-Ovdje se štede energenti, konkretno 65 posto, koje će županija moći koristiti za nešto drugo, a poznavajući župana ta će se sredstva uložiti natrag u obrazovanje. Puno je ugodnije živjeti i raditi ovdje, a i naša građevinska industrija ima konačno opet više posla. Mogu se dobivati bolje cijene i mogu se radnicima dati bolje plaće – kazao je Štromar ponavljajući da ovakav projekt donosi više koristi, ali da je svakako najvažniji da radnici u građevinarstvu sada imaju povoljnu situaciju da dobe veće plaće.

Odgovarajući na pitanje oko novog natječaja za energetsku obnovu najavio je krajem godine dodatnih 600 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih zgrada. Pozvao je gradonačelnike i načelnike da se pripreme za taj natječaj.

Župan Željko Kolar je kazao kako je Županija prije 12 godina krenula sama, preko kredita Europske banke za obnovu i razvoj, u energetsku obnovu 12 škola. Zahvalio se Štromaru što je prepoznao potrebu ulaganja u energetsku obnovu škola i zdravstvenih objekata od kojih je jedan i škola u Pregradi.

-U prvom natječaju Ministarstva smo prijavili tri škole, Pregradu, Zabok i Hum na Sutli i u sve tri su radovi završeni. Ukupna investicija, što se tiče škole u Pregradi, će biti preko 7,5 milijuna kuna od čega će Županija platiti vlastitim sredstvima 2,68 milijuna kuna. Povećanja koja su se dogodila na tržištu idu kompletno na teret nas kao osnivača – izjavio je Kolar te najavio potpisivanje ugovora za energetsku obnovu još tri škola dok je u tijeku natječaj za energetsku obnovu triju škola.

-Kad završimo ovaj prvi ciklus, ovih devet škola, biti će to investicija preko 60 milijuna kuna i naravno da je to veliki izdatak za županiju, no smatramo da je to dobro uložen novac – pojasnio je Kolar te najavio kako će se ušteđeni novac na energentima uložiti u pokrivanje razlike koje su nastale korz veće cijene u građevini ali i za pripremu nove dokumentacije za nastavak energetske obnove objekata u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Na pitanje je li bilo problema oko pronalaska izvođača Kolar je rekao da je pozitivna strana što u Zagorju ima veliki broj kvalitetnih građevinskih firmi koje mogu realiozirati ovakve projekte. Kazao je kako su imali samo jednu situaciju da se nitko nije javio na natječaj ali da to nije bila riječ o energetskoj obnovi javnog objekta. Za ugovore koje je najavio da će se potpisati do kraja ovog mejseca rekao je da se u prosjeku javljalo po pet tvrtki na natječaj.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj kazao je kako, osim ove škole, u planu je energetska obnova još tri zgrade vrijednosti više od 5 milijuna kuna. Riječ je o javnim objektima. Plan je i da se ubuduće, kada se otvore natječaji, krenu energetski obnavljati stambene zgrade i privatne kuće.

m.sopek/sjever.hr 19.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.