Now Reading:
I Bjelovar, Sisak i Varaždin ušli u ITU mehanizam
Full Article 3 minutes read

I Bjelovar, Sisak i Varaždin ušli u ITU mehanizam

korzo

Pet novih ugovora financiranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti veće od 204 milijuna kuna, potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric s korisnicima projekata. Nakon potpisivanja Ugovora ministrica Žalac je predstavnicima gradova Bjelovara, Siska i Varaždina uručila Odluke kojima se svaki od navedenih gradova s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021. – 2027.

Potpisom ovih Ugovora u Kliniku za dječje bolesti Zagreb, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Grad Slavonski Brod i Općinu Špišić Bukovica uloženo je ukupno gotovo 166 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

„Projekti su to od izuzetne važnosti za svoju lokalnu sredinu, ali i mnogo šire područje te su usmjereni na zajednički cilj, unapređenje kvalitete života građana Hrvatske. Veliko mi je zadovoljstvo da danas nastavljamo širiti i ITU mehanizam. Uz postojećih sedam gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula) priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju dobit će još sedam gradova – Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar. S današnjim danom donesene su i uručene sve Odluke o proširenju za navedene gradove“, istaknula je ministrica Žalac.

Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te njihovo ulaganje u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Nakon ispunjenja preduvjeta definiranih Odlukama gradovi Bjelovar, Sisak i Varaždin imati će mogućnost biti proglašeni područjima na kojima se provode integrirana teritorijalna ulaganja i koristiti sredstva europskih fondova namijenjena održivom urbanom razvoju.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je tijekom 2018. i 2019. godine objavilo 27 poziva ukupne vrijednosti preko 810 milijuna kuna za financiranje projekata u gradovima sudionicima ITU mehanizma, dok se objava preostalih 30-ak Poziva očekuje do kraja ove i početkom iduće godine.

Više informacija o održivom urbanom razvoju i ITU mehanizmu potražite ovdje. (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU)

www.sjever.hr/gradonačelnik.hr 16.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.