Now Reading:
U vrtiću Cipelica obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama
Full Article 3 minutes read

U vrtiću Cipelica obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama

umirovljenici cakovec

U svijetu se 15. lipnja obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama. Prema podacima koje je povodom ovog dana pripremila PU međimurska, statistike ovog vrsta nasilja su zapravo tamne brojke, jer starija populacija nasilje gotovo ne prijavljuje.

Nasilje prema osobama starije životne dobi, odnosno osobama starijim od 65 godina, vrši se uglavnom unutar obitelji, pa se žrtve rijetko odlučuju na prijavu u strahu od etiketiranja, osuđivanja zajednice, srama te nemogućnosti daljnjeg suživota. Osim fizičkog, a češće i psihičkog nasilja, tu je i svojevrsno ekonomsko nasilje koje se najviše izražava putem kršenja ugovora o doživotnim ili dosmrtnim uzdržavanjima. Statistika govori da je tijekom 2018. godine, u Međimurju fizičko nasilje prijavilo 12 muškaraca i 26 žena starijih od 65 godina, dok nije bilo prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca organiziralo je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima prigodan program u kojem su sudjelovali najstariji i najmlađi građani Čakovca. Naime, mališani iz dvije odgojne skupine (Ogledalca i Sunčeka), Dječjeg vrtića Cipelica, u petak, 14. lipnja, nastupili su za štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Novinščak. Djeca su igrokazima, pjesmom i recitacijama razveselila okupljene „bake i djedove“, a zajedno su odaslali poruku međugeneracijske tolerancije i suradnje. Okupljene su pozdravile Franciska Četković, predsjednica gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova te ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica, Gordana Šoltić Siladi. U obilježavanju ovog važnog datuma, u vrtiću Cipelica sudjelovali su i predstavnici ustanova i udruga koje rade ili brinu o osobama treće životne dobi.

www.sjever.hr 15.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.