Now Reading:
‘SLJEDEĆI TJEDAN MOGLI BI PADATI REKORDI’ Vakula najavio pakleni tjedan, živa će se u nekim krajevima Hrvatske popesti na 35 stupnjeva
Full Article 4 minutes read

‘SLJEDEĆI TJEDAN MOGLI BI PADATI REKORDI’ Vakula najavio pakleni tjedan, živa će se u nekim krajevima Hrvatske popesti na 35 stupnjeva

ljeto

Meterolog Zoran Vakula u prognozi vremena za sljedeći tjedan na HRT-u najavio je da će se temperatura zraka u mnogim mjestima približiti lipanjskim rekordima, a ako oni i izostanu – srednja najviša temperatura zraka u novome će tjednu barem ponegdje biti rekordna za ovaj dio lipnja. 

Tjedan od 10. do 16. lipnja diljem će Hrvatske biti najtopliji u dosadašnjem dijelu godine, a u većini krajeva vrlo vjerojatno i najtopliji u ovogodišnjem lipnju.

Stoga se preporučuje, između ostaloga, uzimati dovoljno tekućine i izbjegavati velike napore, osobito u najtoplijem dijelu dana, između 11 i 17 sati, kada je dobro i ne izlagati se odviše suncu, posebice ako ste osjetljivije kože, budući da će UV indeks – mjera jakosti sunčeva zračenja posvuda će biti vrlo visok. 

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. 

– U ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti sunčano, uz rijetko malo oblaka na nebu. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, a najviša dnevna uz slab istočni vjetar bit će između 30 i 32 °C.

Pravi ljetni dan, osobito što se temperature tiče, bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Oblaka će ipak biti više nego u nedjelju pa će nebesko plavetnilo povremeno zastirati mala i umjerena naoblaka, a bit će i toplije, uz popodnevnu temperaturu zraka od 30 do 33 °C.

I na zapadu će zemlje povremeno biti male do umjerene naoblake, no to neće znatno kvariti dojam pretežno sunčanog vremena. Noć će u gorju biti ugodna uz temperaturu oko 15 °C, dok će uz obalu i na otocima sjevernog Jadrana često biti topla, uz najnižu vrijednost i iznad 20 °C. Najviša dnevna od 27 °C u gorju do 32 °C. Uz slab vjetar more će biti mirno ili tek malo valovito.

Ponešto oblaka stići će sa zapada i do Dalmacije, a uz dnevno zagrijavanje nastajat će lokalno u unutrašnjosti Dalmacije i oni jačeg vertikalnog razvoja, uz mogućnost i za poneki pljusak. Nakon tihe noći ili rijetko burina danju će do umjerenog sjeverozapadnjaka biti većinom na otvorenom moru. Bit će vruće, najviša temperatura u hladu bit će između 31 i 35 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske vedro ili tek malo oblačno uz samo ponegdje slab do umjeren vjetar, ujutro s kopna, a danju s mora. Nakon često tople noći, danju će najviša temperatura biti od 29 do 35 °C.”

I u nastavku tjedna vruće, te većinom sunčano, uz samo poneki pljusak…

– U unutrašnjosti će u utorak uz dnevni razvoj oblaka ponekog poslijepodnevnog pljuska biti u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. U nastavku će tjedna biti stabilnije. A znatnijeg vjetra gotovo i neće biti. Kako će temperatura zraka biti sve viša, niz vrućih dana kod nekih može izazvati osjećaj iscrpljenosti pa se svakako preporučuje izbjegavanje težih napora u najtoplijem dijelu dana.

Na Jadranu će i u utorak povremeno biti male i umjerene naoblake, i to većinom na sjevernom i srednjem dijelu. Potom će do vikenda prevladavati vedrina. Puhat će slab do umjeren jugoistočni, ponegdje uz obalu i jugozapadni vjetar. Noći će biti većinom tople, s temperaturom često i iznad 20 °C, a dani vrući, uz najvišu temperaturu zraka višu od 30 °C.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sljedeci-tjedan-mogli-bi-padati-rekordi-vakula-najavio-pakleni-tjedan-ziva-ce-se-u-nekim-krajevima-hrvatske-popesti-na-35-stupnjeva/8987150/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 10.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.