Now Reading:
Pregrađani sudjelovali na URBACT Campus za hrvatske i slovenske gradove u Novigradu
Full Article 3 minutes read

Pregrađani sudjelovali na URBACT Campus za hrvatske i slovenske gradove u Novigradu

pregrada

Udruga gradova, kao Nacionalna kontakt točka, u suradnji s kontakt točkom iz Slovenije, organizirala je URBACT Campus za hrvatske i slovenske gradove koji sudjeluju u Mrežama za transfer u sklopu URBACT III programa. Campus je održan krajem svibnja u gradu Novigradu.

Na CAMPUS-u su sudjelovali predstavnici hrvatskih gradova Šibenika, Dubrovnika, Zagreba, Novigrada, Varaždina i Pregrade, dok su iz susjedne nam Slovenije sudjelovali predstavnici gradova Ljubljane i Idrije. Treneri na našem Campusu bili su Alisa Aliti Vlašić iz Hrvatske i Klemen Strmšnik iz Slovenije.

Cilj treninga bio je upoznavanje sa ostalim gradovima sudionicima URBACT-ovog programa Mreža prijenosa, sa njihovim projektima, te razmjena iskustva. Predstavnici gradova imali su priliku educirati se o smislu i primjeni URBACT-ovih metoda, razmijeniti iskustva o poteškoćama u provedbi projekta, te različitom pristupu rješavanja istih.

Kao najčešći problem sudionici su naveli slab odaziv građana i dionika kod pripreme i provedbe projektnih aktivnosti. Kao preporuke i moguća rješenja naveli su više izravne komunikacije (1 na 1), prilagođavanje termina aktivnosti, mijenjanje lokacija sastanaka te spajanje aktivnosti s postojećim aktivnostima koje okupljaju veći broj ljudi. Naglašeno je i kako je veoma važno na samom početku jasno predstaviti okvire i mogućnosti u vezi provedbe projekta kako nitko od sudionika ne bi imao kriva i/ili nerealna očekivanja, a od presudne važnosti je uvijek dati povratnu informaciju u vezi svakog prijedloga ili ideje. Korisno je predstaviti i primjere dobrih praksi iz prošlih projekata kako bi se poslala slika o tome da su rezultati mogući i dosegljivi.

Campus je završio studijskim posjetom lokaciji gdje se provode aktivnosti vrtića u šumi, koji je izvrstan primjer suradnje jedinice lokalne samouprave (Grada Novigrada) i organizacije civilnog društva. Vrtić je ponudio nove izvanškolske aktivnosti te utječe na razvoj vještina mnogobrojne djece s područja grada, ali i okolice.

Ispred Grada Pregrade sudjelovala je Marija Marjanović, kao koordinatorica projekta URBACT Transfer Network „Volunteering Cities“, te Davor Špoljar (ravnatelj gradskog Muzeja) kao član URBACT Lokalne grupe Grada Pregrade.

www.sjever.hr/pregrada.hr 10.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.