Now Reading:
Štromar: Međimurju smo vratili milijune kuna koje su im prije četiri godine uzete
Full Article 5 minutes read

Štromar: Međimurju smo vratili milijune kuna koje su im prije četiri godine uzete

stromar-posavec ugovori

Danas je u Općini Nedelišće potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar načelnicima i gradonačelnicima Međimurske županije uručio odluke o sufinanciranju projekata razvoja komunalnog standarda.

Od 2017. do ove godine, u Međimurskoj je županiji provedeno 38 projekata vezanih uz energetsku obnovu škola te višestambenih i javnih zgrada, u ukupnoj vrijednosti 161.138.035,41 kn, a za te je projekte ukupno odobreno 89.248.083,66 kn bespovratnih sredstava.

Ministar Štromar rekao je da je zadovoljan što se u Međimurju otvaraju novi projekti, što Ministarstvo može pomoći jedinicama lokalne samouprave, općinama i gradovima, u sufinanciranju onoga što je najbitnije građanima. „Međimurskim općinama su prije četiri godine zakonom smanjeni prihodi, ali promijenili smo te zakone i sad Međimurje dobiva puno više sredstava koji ulaze direktno u proračune općina i gradova i načelnici i vijeća sami odlučuju kuda s tim novcima. Dodatno je u Međimurskoj županiji, u ove dvije godine, potpisano odluka i ugovora u iznosu od 161 milijun kuna za energetsku obnovu javnih zgrada – vrtića, škola, bolnice i domova, a to je sufinancirano s 89 milijuna kuna. Idućeg tjedna se otvara Fond i za tu razliku sufinanciranja moći će se prijaviti i dobiti od države dodatna sredstva. Zahvaljujući ovim i takvim projektima, posebno u gradnji, plaće se povećavaju i to je iznimno bitno, da plaće budu više kako bi građani mogli bolje živjeti”, rekao je ministar Štromar.

Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće izjavio je kako bez natječaja EU fondova i preko Ministarstva graditeljstva ne bi bilo moguće realizirati 5 energetskih obnova koliko ih je sada u općini Nedelišće. „Danas smo, mi načelnici iz Međimurske županije, potpisali vrijedne ugovore i to nam je velika pomoć u sufinanciranju naših projekata koje smo kvalitetno pripremili. Mi u Nedelišu i dalje gradimo pješaku stazu uz državnu cestu kojom prolazi 16 tisuća vozila dnevno. Moramo pješake maknuti, osigurati da se mogu normalno kretati naseljem”, dodao je načelnik Dania.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako je vrijednost ovog sufinanciranja 2,5 milijuna kuna iako iznos svih tih projekata višestruko premašuje iznos potpisanih ugovora. „Ovo potpisivanje ugovora je za projekte u razvoju komunalne infrastrukture u 11 gradova i općina na području Međimurske županije, dakle gotovo u pola Međimurja će se odvijati projekti koje će sufinancirati Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Ministarstvo graditeljstva surađuje s Međimurskom županijom u realizaciji projekata i oko razvoja komunalne infrastrukture, ali prije svega oko projekata energetske učinkovitosti, zahvaljujući kojima smo mi u ovome trenutku u procesu obnove, dogradnje, adaptacije 20-ak osnovnih i srednjih škola. Potpisan je i ugovor za energetsku učinkovitost Paviljona 1 Županijske bolnice u Čakovcu, a nakon što idućeg tjedna izađe natječaj za sufinanciranje projekata, mi smo pred potpisivanjem ugovora s izvođačima radova za adaptaciju još osam osnovnih škola u Međimurju”, rekao je župan Posavec.

Brojni su projekti od 2017. do ove godine realizirani i sufinancirani i kad je riječ o komunalnoj infrastrukturi. Izrada prostornih planova u te je tri godine sufinancirana s ukupno 188.985,00, a projekti komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda s 6.642.000,00 kuna. Nadalje, legalizacija objekata u romskim naseljima i uređenje područja naseljenog Romima sufinancirani su s 467.118,24 kuna, dok je za sanaciju klizišta odobreno sufinanciranje u iznosu od 467.118,24. Gledajući ukupno, od 2017. do ove godine, sufinanciranje komunalnih projekata u Međimurskoj županiji iznosilo je 8.498.103,24 kuna.

Prema podacima APN-a, lani je u Međimurskoj županiji po broju subvencioniranih stambenih kredita ostvaren rast od oko 45 posto, u odnosu na 2017. godinu. Osim toga, od rujna 2017. do danas rođeno je 21 dijete, čime je ostvareno pravo korisnika kredita na dodatno subvencioniranje u trajanju od dodatne dvije godine.

Kad je riječ o programu POS-a, trenutno su u tijeku pripremne aktivnosti za realizaciju Programa u gradu Prelogu.

a.kucic/sjever.hr 07.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.