Now Reading:
Kampovi i radionice za osnovnoškolce i ovog ljeta u Čakovcu
Full Article 5 minutes read

Kampovi i radionice za osnovnoškolce i ovog ljeta u Čakovcu

ljetni kamp

Za učenike osnovnih škola s područja Grada Čakovca i ove se godine pripremaju brojni sportski kampovi i tehničke te informatičke radionice na kojima mogu aktivno provesti dio ljetnih praznika. Program ljetnih kampova i radionica, u petak su u gradskoj vijećnici najavili čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec, učiteljica informatike u I. OŠ Čakovec Ivana Ružić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved i ravnatelj I.OŠ Čakovec Siniša Stričak.

Tradicija održavanja ljetnih sportskih kampova započela je prije 14 godina, a svake se godine u projekt uključuje sve više sportova, djece i voditelja. Zajednica sportskih udruga Čakovec potpisuje organizaciju kampova dok je pokrovitelj Grad Čakovec, a prošlog ljeta djeca su mogla birati između rekordna 24 kampa. Isti broj kampova učenike očekuje i ove godine, u 18 različitih sportova. Sve će kampove voditi stručni voditelji, licencirani treneri te kineziolozi, a djeci je, kao i svake godine, osigurana okrijepa. Kada govorimo o lanjskim brojkama, na sportskim kampovima je sudjelovalo 410 učenika, a zabilježeno je 1747 dolazaka, što znači da je u prosjeku svaki učenik sudjelovao na četiri kampa.

Kvaliteta kampova prepoznata je i na nacionalnoj razini, a isti model počele su kopirati i druge sredine. Ljetni kampovi su tako postali svojevrsni brend grada, a treba reći da su i značajno pripomogli činjenici da je Grad Čakovec proglašen Europskim gradom sporta za 2020. Kampovi će se održavati tijekom cijelih ljetnih praznika, počevši od 17. lipnja, a završavaju 6. rujna, s početkom nove školske godine. Ukupna cijena koja uključuje sve kampove, a sudionici sami biraju na koje žele doći, iznosi 80 kuna za djecu s područja Grada Čakovca te 150 kuna za djecu izvan gradskog područja. Prijave su moguće tijekom cijelog ljeta, ili on line na stranicama Grada Čakovca ili na recepciji Gradskih bazena Marija Ružić.

Društvo pedagoga Tehničke kulture Grada Čakovca svoje je ljetne radionice pokrenulo prije nekoliko godina, a cijeli se projekt pokazao iznimno uspješnim te izazvao veliki interes. Ove godine učenici mogu odabrati između 11 različitih područja tehničke kulture, a u provedbu se uključio i Međimurski informatički klub, koji će krajem kolovoza organizirati napredne radionice iz informatike. Suorganizatori ovih radionica su Radioklub Međimurje, Aeroklub Međimurje i Foto-kino klub Ivanovec. Radionice će se od 17. do 19. lipnja održavati u učionicama III. OŠ Čakovec, od 9 do 12 sati, a 21. lipnja će se Dan tehnike održati u Zračnoj luci Pribislavec, od 10 do 12 sati. Na Dan tehnike organizatori pozivaju i obitelji prijavljenih učenika te zainteresirane građane na zajedničko završno druženje. Učenici se mogu prijaviti putem online prijavnice, do 14. lipnja. Radionice za učenike su besplatne.

I.OŠ Čakovec i ove je godine domaćin Informatičkim radionicama koje kroz inovativan pristup kombinira sa sportskim aktivnostima. Dvoje voditelja, Ivana Ružić i Matija Horvat djeci nude 5 informatičkih radionica iz domene digitalnog stvaranja te sportske aktivnosti koje uključuju posjet Accredo centru te bicikliranje i mini golf. Informatičke radionice će se održati 9. i 11. lipnja u vremenu od 9 do 11 sati, a sportske aktivnosti 17. i 19. lipnja od 10 do 14 sati. Radionice su besplatne.

Dodajmo tome, da je cijeli projekt kampova i radionica vrijedan 120.000 kuna, a od prošle godine, kampovi se prijavljuju na natječaj Središnjeg državnog ureda za šport te je za ovogodišnju provedbu dodijeljeno 84.750 kn. Isto tako, tehničke radionice financijski pomažu Zajednica tehničke kulture Međimurske županije, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Hrvatska zajednica tehničke kulture te Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, dok opremu za rad posuđuje Nacionalni centar tehničke kulture u Kraljevici.

Prošlogodišnji kampovi okupili su ukupno 700 osnovnoškolaca, a ove godine očekuje se još više sudionika.

Svi detalji oko rasporeda kampova i radionica mogu se pronaći na internetskim stranicama Grada Čakovca te u gradskim osnovnim školama.

Točan raspored sportskih kampova objavit će se u ponedjeljak 10. lipnja.

Radionice Tehničke kulture:

  1. Radiokomunikacije
  2. Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1 (za učenike od 1. do 4. razreda)
  3. Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina (5. – 8- r.)
  4. Robotika, Mbot, Microbit
  5. Strojarstvo i strojarske konstrukcije
  6. Kreativna radionica oslikavanje predmeta
  7. 3D modeliranje
  8. Foto i video radionica
  9. Zrakoplovno i raketno modelarstvo
  10. Code Club programiranje robota Hexapod
  11. Elektronika izrada elektroničkog sklopa

Informatičke radionice:

  1. programiranje robota bojom
  2. ples robota
  3. Swift Playground i Osmo Coding – programiranje na iPadu
  4. 3D modeliranje i ispis pomoću 3D olovke i printera
  5. Minecraft PI na Raspberry PI računalima

www.sjever.hr 07.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.