Now Reading:
Do zemljišta u koprivničkim poduzetničkim zonama za kunu po kvadratnom metru
Full Article 5 minutes read

Do zemljišta u koprivničkim poduzetničkim zonama za kunu po kvadratnom metru

jaksic

Grad Koprivnica uveo olakšice do 100% za investitore u poduzetničkim zonama Dravska i Radnička – do zemljišta za 1 kunu po kvadratnom metru.

Na današnjoj konferenciji za mediji, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić je zajedno sa zamjenicama Ksenijom Ostriž i Melitom Samoborec te pročelnikom Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravkom Punčikarom, predstavio najnoviji model poticanja poduzetništva vezan uz pravo građenja i otkup zemljišta nakon korištenja.

„Unazad godinu dana Grad Koprivnica je uložio u poduzetništvo oko 20 milijuna kuna. Samo u izgradnju novog poduzetničkog Inkubatora uložili smo 13 i pol milijun kuna, čime postaje jedno od najvećih ulaganja u start-upove, nove tehnologije i infrastrukturu u zadnjih 20-30 godina moderne povijesti Koprivnice“, rekao je u uvodu gradonačelnik Jakšić.

„ Napravili smo jedan novi, veliki i  sveobuhvatan paket mjera za poticanje poduzetništva i otkupa zemljišta. Želja nam je da se još više i jače okrenemo malom i srednjem poduzetništvu, ali i da damo neke nove mogućnosti velikim gospodarskim objektima koji žele ulagati u gradu Koprivnici. Imamo jako dobre temelje za pokretanje ove priče jer na današnji dan u našim poduzetničkim zonama imamo popunjenost od oko 60%“, nadodao je gradonačelnik te najavio „Ključ ovih novih mjera je da doista kao nikada do sada, našim mikro, malim i srednjim poduzetnicima dajemo mogućnost da u našim poduzetničkim zonama dođu do zemljišta za 1 kunu po kvadratu. Isto tako, da im osiguramo maksimalni poticaj ili subvenciju u komunalnom doprinosu i u komunalnoj naknadi“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

U ovim mjerama nije se zaboravilo na velike gospodarske subjekte. Njima će se dodatno osigurati određeni popusti i poticaji kod konkretnih ulaganja

Gradonačelnik Jakšić se zahvalio cijelom timu koji je uložio jako puno truda u izradu novih poticajnih mjera.

Pravo građenja osniva se u svrhu izgradnje gospodarskih objekata.

Nositelj prava građenja godišnju naknadu plaća po sklapanju ugovora o osnivanju prava građenja.

U slučaju korištenja olakšica vezanih za umanjenje cijene građevinskog zemljišta prema vremenu izgradnje gospodarskog objekta, u iznos kupoprodajne cijene ne ulazi do tada plaćena naknada za pravo građenja.

Pravo građenja osniva se na vrijeme od 25 godina. Nakon 48 mjeseci plaćati će se tržišna vrijednost za osnovano pravo građenja. U cijelom tom razdoblju nositelj prava građenja može Gradu Koprivnici uputiti zahtjev za kupnjom predmetnog zemljišta, a koje će se prodati po uvjetima određenim za kupoprodaju građevinskog zemljišta koji vrijede u trenutku podnošenja zahtjeva (u iznos kupoprodajne cijene ne ulazi do tada plaćena naknada za pravo građenja).

Nositelj prava građenja dužan je po potpisu ugovora o osnivanju pravu građenja:

  • u roku 24 mjeseca:
  • ishoditi pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju gospodarskog objekta na zemljištu na kojemu je osnovano pravo građenja;
  • u roku 48 mjeseci:
  • ishoditi uporabnu dozvolu za gospodarski objekt izgrađen na zemljištu na kojemu je osnovano pravo građenja.

Ukoliko nositelj prava građenja u navedenom roku ne ishodi građevinsku, odnosno uporabnu dozvolu ugovor o osnivanju prava građenja će se raskinuti i nositelj prava građenja neće imati pravo na povrat uloženih sredstava kao ni pravo na povrat uplaćene godišnje naknade za osnovano pravo građenja.

Nositelj prava građenja može pravo građenja, za vrijeme njegova trajanja prenositi na treće osobe ili ga opteretiti samo uz izričitu pisanu suglasnost Grada Koprivnice.

Protekom roka na koje je osnovano pravo građenja, nositelj prava građenja dužan je, bez  prava na naknadu tržišne vrijednosti, predati Gradu Koprivnici u vlasništvo predmetnu nekretninu s pripadajućim sadržajem, slobodnoj od tereta, osoba i stvari bez obveze naknade tržišne vrijednosti nositelju prava građenja.

Investitori koji su iskoristili olakšicu vezanu za umanjenje cijene građevinskog zemljišta prema vremenu izgradnje gospodarskog objekta, obvezuju se da će djelatnost u Poduzetničkim zonama Dravska i Radnička obavljati najmanje pet godina od ishođenja uporabne dozvole. U slučaju prodaje zemljišta tijekom tog perioda, investitori su dužni Gradu vratiti puni iznos poticaja dobivenih za predmetno zemljište.

Investitori koji već imaju sklopljene ugovore o kupoprodaji zemljišta u Poduzetničkim zonama, te su ispoštivali sve preuzete obveze, prilikom kupovine dodatnog zemljišta u toj zoni, mogu za novo građevinsko zemljište ponovno koristiti sve, u tom trenutku, važeće olakšice.

Uvjet za sklapanje ugovora o osnivanju prava građenja i korištenje uz to povezanih poticaja je idejno rješenje te poslovni i financijski plan s osiguranim izvorima financiranja. Prednost će imati zahtjevi koji će se odnositi na osnivanje prava građenja na već formiranim parcelama u Poduzetničkim zonama.

Javnim natječajem za osnivanje prava građenja, obveza izgrađenosti parcele utvrđuje su u iznosu od minimalno 10% tlocrtne površine. Planirana veća izgrađenost je prednost kod ocjene projekata.

www.sjever.hr/koprivnica.hr 05.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.