Now Reading:
Da se izbori za EU parlament preslikaju na one za Sabor HNS bi na sjeveru Hrvatske osvojio 3 mandata, Čačić 1, nešto bi dobio i Kolakušić
Full Article 3 minutes read

Da se izbori za EU parlament preslikaju na one za Sabor HNS bi na sjeveru Hrvatske osvojio 3 mandata, Čačić 1, nešto bi dobio i Kolakušić

posavec

Ako se izbori za Hrvatski sabor odviju kao i ovi za Europski parlament velikih razloga za brigu imala bi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Naime, HDZ u takvom scenariju gubi čak deset mandata te bi u desetom sazivu Sabora, s trenutnih 55 mandata, pao na samo 45. Po broju saborskih zastupnika slijedi ga SDP koji osvaja 37 mandata. SDP je na posljednjim izborima, 2016. godine, samostalno osvojio 38 mandata – analiza je portala Direktno.hr.

SDP slijedi koalicija Hrvatskih suverenista predvođenih Ružom Tomašić s osvojenih 14 mandata, te nezavisna lista suca Mislava Kolakušića koji također osvaja 14 mandata. Nekad treća stranka po anketama, Živi zid, osvojio bi sedam mandata, jedan mandat manje osvojila bi Amsterdamska koalicija – šest, a Nezavisna lista europarlamentarne zastupnice Marijane Petir osvojila bi pet mandata.

Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića osvojili bi tri mandata, no ovog puta ne bi mogli računati na mandat iz dijaspore, već bi mandate osvojili u 1., 9. i 10. izbornoj jedinici.

Zahvaljujući sjevernim županijama HNS može računati na tri mandata, a SDSS Milorada Pupovca, ako bi na izbore izašao kao politička stranka u svim ili većini izbornih jedinica osvojio bi dodatna dva mandata. To se dosad nije događalo, jer bi podrazumijevalo velik broj ljudi i dvostruke izborne liste SDSS-a. Najveći pad povjerenja birača i mandata u Saboru doživio bi Most koji bi osvojio utješna dva mandata. Koalicija lijevih stranaka Možemo-Nova Ljevica i ORaH osvojila bi jedan mandat kao i Reformisti Radimira Čačića.

Tri mandata dijaspore u ovakvom scenariju pripala bi HDZ-u. Osam mandata koji pripadaju nacionalnim manjinama bilo bi onda kao i dosad otvoreno koaliranju. S obzirom na to da tri od osam mandata pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini, SDSS bi u ovakvom scenariju mogao u Hrvatskom saboru raspolagati s čak pet mandata. Odluči li se SDSS na izlazak samo u 12. izbornoj jedinici, najvjerojatnije bi dva mandata SDSS-a , koja smo ranije spomenuli, bila razdijeljenja između HDZ-a i SDP-a.

www.sjever.hr/Direktno.hr 05.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.