Now Reading:
NAKON PROSVJEDA MINISTAR BOŽINOVIĆ STIGAO U MEĐIMURJE: Policija dolazi tek na kraju. Problem postoji već desetljećima i nitko ga nije rješavao
Full Article 4 minutes read

NAKON PROSVJEDA MINISTAR BOŽINOVIĆ STIGAO U MEĐIMURJE: Policija dolazi tek na kraju. Problem postoji već desetljećima i nitko ga nije rješavao

policija

Nakon što je u subotu održan prosvjed u Čakovcu koji je ukazao na tešku situaciju u kojoj manji broj romske populacije terorizira i maltretira građane Međimurske županije u pojedinim naseljima, i nakon što su prozvane državne institucije da ne rade svoj posao, u četvrtak je u Međimurje stigao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je održao radni sastanka na kojem je bila i načelnica općine Pribislavec Višnja Ivačić te župan Međimurske županije Matija Posavec. Stigao je kako bi se iz prve ruke uvjerio kakvo je stanje sigurnosti, a već ranije je obećao da će se povećati broj policijskih službenika, broj kontakt policajaca i da će interventna policija ostati u Međimurju.

Kazao je kako je ovo slojevit problem i da njegovo rješenje ne ovisi isključivo o policiji. Za problem kaže da nije samo međimurski i hrvatski već da postoji i na razini Europe kako integrirati pripadnike jedne manjinske skupine. Za samu policiju kaže da su obećali veći broj policajaca i da su to ispunili i drži da će oni ojačati rad PU međimurske. Naveo je i da će uvesti dodatne kontakt policajce. Ministar je dodao da će se ojačati i neke druge linije rada. Nije propustio da kaže kako policija dolazi na kraju, a za sam problem je rekao da se zanemarivao desetljećima i da je svih ovih godina eskalirao.

romi

Drži da se problem neće riješiti samo od sebe, ali da je ova Vlada toga svjesna i da se uhvatila ukoštac s njime. Rekao je kada se problem definira u svim njegovim aspektima tek onda se mogu tražiti prava rješenja. Po njemu, potrebna je i bolja koordinacija resornih tijela ali i koordinacija sa županijom i općinama. Na kraju je rekao da je ključ rješenja problema obrazovanje. Prema brojkama koje je ponudio, a to je da je od 317 pripadnika nacionalne manjine svega njih 4 završilo srednju školu , drži da tu nešto jako ne štima. Rekao je da se u rješavanje problema trebaju uključiti i legitimni predstavnici romske manjine.

Načelnica je kazala kako je ministar Božinović konkretnim razgovorom pokazao kako se treba uključiti u rješavanju problema. Posavec je za radni sastanak naglasio da je ministar prvi koji je konkretno reagirao i posjetio mjesta koja su problematična u smislu remećenja javnog reda i sigurnosti. Smatra pozitivnim povećanje broja policijskih službenika i što će svako naselje dobiti svog kontakt policajca. Župan od ministra pravosuđa također očekuje sastanka i podršku za zakonskim izmjenama da se neovlašteni upad u tuđe dvorište sankcionira na razini prekršaja ili čak kaznenog djela.
Nadalje, Posavec ima očekivanja i od ministrice znanosti i obrazovanja da se djeca uključe u što većem broju u predškolski programa dok od ministrice Nade Murganić očekuje da se kapacitara Ured za socijalnu skrb i da se prate korisnici socijalne pomoći.

-Ukoliko se novci ne troše namjenski umjesto njih treba uvesti vaučere i bonove – pojasnio je Posavec. Nadalje traži i sastanak sa ministrom rada. Kazao je da je to pet resornih ministarstva od kojih očekuje konkretne mjere.

s.kalajdžija/sjever.hr 04.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.