Now Reading:
PROSVJEDI U ČAKOVCU URODILI PLODOM?: Ministar Božinović najavio više policajaca u Međimurju i zadržavanje interventne policije
Full Article 2 minutes read

PROSVJEDI U ČAKOVCU URODILI PLODOM?: Ministar Božinović najavio više policajaca u Međimurju i zadržavanje interventne policije

romi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je, vezano uz sigurnosnu situaciju u Međimurju, veći broj kontakt policajaca, iako ističe da je Međimurje suočeno s puno širim problemu koji ne može riješiti isključivo represivni aparat.Ministar je najavio to komentirajući prosvjed u Čakovcu gdje je oko tisuću prosvjednika zatražilo od državnih institucija da ih zaštite od nekih pripadnika romske manjine koji se bave kriminalom, a čula su se i nezadovoljstva radom policije.

Božinović je najavio povećan broj policajaca na svim potrebnim linijama rada – 17 novih policijskih službenika, kontakt policajce i zadržavanje interventne policije u Međimurju te je istaknuo da je temeljni problem integracija romske populacije.

romi

Policijski službenici odlaze u škole i u romskim zajednicama provode razne vrste edukacije i preventivnih programa, ali to nije dovoljno jer je, ističe Božinović, potreban angažmana svih relevantnih institucija, uključujući i lokalnu zajednicu jer, kaže, bez sinergijskog djelovanja ne mogu se očekivati potrebni pomaci.

“Prema našim podacima, od oko 300 romske djece svega njih stotinjak završi osnovnu školu. Trogodišnju srednju školu završi njih 38, a četverogodišnju svega četiri učenika”, ističe Božinović te upozorava kako se na taj način stvara potencijal koji tu djecu odvodi u ponašanje “s one strane zakona”.

“Moramo se baviti uzrocima i samo tako, kroz školski sustav i sustav službi na razini županije i svih uključenih ministarstva, možemo očekivati rezultate”, poručio je Božinović.

www.sjever.hr/Direktno.hr Foto arhiva 03.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.