Now Reading:
Pogledajte koja vrsta karcinoma uzima sve više života u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Pogledajte koja vrsta karcinoma uzima sve više života u Hrvatskoj

akcija

U Hrvatskoj, kao i u drugim državama, obolijeva sve više osoba mlađih od 50 godina od raka debelog crijeva. Istaknuto je to u povodu obilježavanja Dana plavog irisa, a s obzirom na visoku pojavnost raka debelog crijeva u Hrvatskoj, od osobitog je značaja da se postigne visok odaziv na preventivni pregled, za što je važna podrška cijelog društva.

Upozoreno je i na epidemiološke pokazatelje, jer od raka debelog crijeva godišnje u Hrvatskoj oboli čak oko 3500 osoba, a oko 2000 umre, premda je veći dio tih smrti moguće izbjeći.

-Jednostavan kartični test, na koji se kod kuće iz tri uzastopne stolice nanese uzorak i pošalje u zavode za javno zdravstvo na očitanje, može spasiti život. Osobe kod kojih se testom dobije pozitivni rezultat dobiju poziv za kolonoskopiju, pa je ovo ujedno i terapijska metoda, jer se prilikom pregleda mogu ukloniti polipi. Gđa. Marija Banjad, predsjednica zagrebačke udruge osoba sa stomom Cro-Ilco, također je pozvala građane da se odazovu na preventivne preglede, te naglasila da osobe sa stomom mogu potražiti savjet i pomoć u udruzi.

Ujendo je upozoreno da se u slučaju pojave krvi u stolici ili bilo kakvih probavnih tegoba koje traju duže nego uobičajeno, potrebno obratiti liječniku obiteljske medicine.

s.kalajdžija/sjever.hr 02.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.