Now Reading:
Mladi liječnici više neće morati imati mentora! Hoće li pacijenti biti sigurni?
Full Article 3 minutes read

Mladi liječnici više neće morati imati mentora! Hoće li pacijenti biti sigurni?

lijecnici

Zaživi li pravilnik o mentorstvu nad mladim liječnicima u predviđenom obliku, sigurnost pacijenata bit će uvelike ugrožena, upozoravaju obiteljski liječnici, piše u nedjelju Večernji list, ističući da prema prijedlogu novog pravilnika mentorski nadzor nad mladim liječnicima nije obavezan.

Pravilnikom o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije, koji je prošao javnu raspravu i čiji se konačni prijedlog očekuje u lipnju, rad mladih liječnika koji nakon završenog studija počinju raditi u ordinacijama obiteljske medicine, hitne pomoći ili bolničkog hitnog prijma, ne mora imati nadzor. Mentor ih može nadzirati, ali to nije obvezno, navodi Večernji list, dodajući da su time zgroženi i mladi liječnici i mentori.

“Od obiteljske se medicine očekuje da riješi 80 posto zdravstvenih problema i, premda mladi liječnici na našim fakultetima steknu dobra znanja, ne vidim kako će bez adekvatnog staža steći iskustvo i sigurnost potrebnu za kvalitetan rad. Osobito u aktualnom trenutku kada je obiteljska medicina organizacijski i kadrovski prenapregnuta”, kazala je za Večernji list obiteljska doktorica i mentorica Nataša Ban Toskić.

Podsjećaju da obiteljski doktori imaju od sedam do osam minuta vremena da donesu odluku o pacijentu, što nije uvijek jednostavno doktoru bez iskustva i nadzora. Posljedično, oni će izdavati veći broj uputnica za dodatne pretrage, a to onda znači još dulje liste čekanja.

Nadalje, jedan liječnik pokriva i po dvije, tri ambulante, često dislocirane, a puno vremena oduzimaju im administrativne obveze.

“HZZO rigorozno kontrolira svaki lijek, bolovanje, doznaku, pomagalo koje izdajemo pacijentu, prijete kaznama zbog mogućeg stručnog, financijskog ili administrativnog propusta te se i iskusnim liječnicima teško nositi sa svim opterećenjima. Ne vidim kako bi mladi mogli uspjeti u tim uvjetima raditi i sačuvati licenciju”, kaže Ban Toskić za Večernji.

Ističu i da akreditiranih mentora nema dovoljno. U pojedinim županijama ih je dvoje, troje pa bi oni trebali na daljinu, telefonom ili nekom drugom vezom iz svoje ordinacije savjetovati mlađe kolege pri dijagnostici i liječenju pacijenata, a da te pacijente uopće i ne vide. Štoviše, trebali bi i supotpisivati nalaze utvrđene na taj način, a nakon šest mjeseci dati i mišljenje o mladom liječniku.

“Ja sigurno neću pristati na taj način mentorirati mladog liječnika ni potpisivati nešto uza što čvrsto ne stojim! Mi koncesionari to ćemo odbiti, ali što će doktori u domovima zdravlja? Sigurnost pacijenta jako je ugrožena kad dolazi u ruke liječnika koji ima znanje, ali nema iskustvo i sigurnost u radu”, rekla je Večernjem listu mentorica Dijana Ramić Severinac.

Dnevnik podsjeća da je i na nedavnom kongresu Koordinacije obiteljske medicine (KoHom) zaključeno da je zbog svega nužno vratiti staž u ordinacije.

www.sjever.hr/poslovni.hr 02.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.