Now Reading:
Pogledajte kakvo nas ljeto očekuje!
Full Article 3 minutes read

Pogledajte kakvo nas ljeto očekuje!

ljeto

DHMZ prognozira toplo ljeto s prosječnim oborinama

“Prvi dani lipnja posvuda donose toplije, iako ne posve stabilno vrijeme, a prema raspoloživom prognostičkom materijalu toplije od višegodišnjeg prosjeka bit će i tijekom ljetne sezone”, piše u priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema sezonskoj prognozi DHMZ-a za ljeto 2019., predviđa se iznadprosječno toplo vrijeme uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. U srpnju i kolovozu moguće je veće pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, a u DHMZ-u ne isključuju mogućnost pojave toplinskih valova. Također su mogući mjestimični prodori hladnog zraka, odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.

Nakon proljeća koje je mjestimice bilo kišovitije od uobičajenog, DHMZ predviđa manju ili otprilike prosječnu ukupnu sezonsku količinu kiše za ljeto, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze.

“Pritom je u srpnju te osobito kolovozu ponajprije u sjevernim krajevima povećana vjerojatnost za manjak oborine. Kako je ljeti najčešća pljuskovita oborina, pa iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene, to ne znači da neće biti i kraćih kišnih epizoda ili grmljavinskih pljuskova, lokalno moguće i jače izraženih, ponegdje i s većom količinom oborine. Vrlo je vjerojatno da će oborine biti nejednoliko raspoređene”, upozoravaju iz DHMZ-a.

Lokalni faktori ljeti mogu biti dominantni pri razvoju vremenskih prilika, pa su prognoze za kraća vremenska razdoblja pouzdanije. Stoga, savjetuju meteorolozi, treba svakodnevno pratiti službene vremenske prognoze i informacije u cilju pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave kao što su jača grmljavinska nevremena ili upozorenja na toplinske valove. Sezonska prognoza je vrsta dugoročne prognoze i rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala. Ona se odnosi na podatke dobivene računalnim modelom za dugoročnu prognozu i raspoložive prognostičke materijale nekoliko zemalja svijeta.

www.sjever.hr/net.hr 01.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.