Now Reading:
MEĐIMURJE SE DIGLO NA NOGE: Više od tisuću Međimuraca prosvjedovalo u Čakovcu zbog sve većeg problema sa Romima
Full Article 4 minutes read

MEĐIMURJE SE DIGLO NA NOGE: Više od tisuću Međimuraca prosvjedovalo u Čakovcu zbog sve većeg problema sa Romima

romi

Veliki broj građana, prema neslužbenim procjenama i više od tisuću, okupilo se u subotu na središnjem gradskom trgu u Čakovcu na prosvjedu „Želimo normalan život” kako bi izrazili sve veće nezadovoljstvo i, kako je nekoliko puta napomenuto neodrživu situaciju, u kojoj pojedinci unutar romske nacionalne manjine donose kaos te maltretiraju, uznemiravaju i čine život svojim sumještanima praktički nemoguć. Čulo se to ozmeđu ostalog od govornika na skupu koji su poručili da ovaj prosvjed nije protiv te nacionalne manjine generalno. Odmah na početku prosvjeda je istaknuto da se želi ukazati na nužnost da se država i sve nadležne institucije uključe u rješavanje poslova. Istaknuto je da je problem godinama zanemarivan i da je stanje postalo neodrživo

Predsjednik građanske inicijative „Pravo na normalan život” Alen Pancera, kazao je kako se problem 20 godina nije rješavao. Dodao je da si međimurski čovjek nije zaslužio da ga se maltretira, gazi, omalovažava i krade i da je sada došlo vrijeme da se kaže dosta. Pancera je rekao da se već dvadeset godina pokušavalo ukazati na probleme i da su svi nadležni sustavno obavještavani o tome ali da nisu ništa napravili, a da su sada građani primorani izaći na ulicu.


-Ovo nije govor mržnje. Mi samo želimo u 21. stoljeću imati pravo na normalan život- rekao je Pancera, inače branitelj u Domovinskom ratu. Krivca vidi u državi koja je, naglasio je, problem stavljala pod tepih. Kazao je i kako nije cijela romska manjina problem nego su to pojedinci i da policija zna tko su oni, a zapitao se zašto se žito ne odvoji od kukolja.
Ponovio je da oni koji su plaćeni da rješavaju te probleme ništa ne rade.


-Ja samo želim normalan život – završio je Pancera.


Tin Hrgović, koji je sve pokrenuo objavom preko Facebooka, istaknuo je kao glavni cilj da se skrene pažnja nadležnim institucijama. 


-Želimo siguran život u našem Međimurju. Znamo da se ne može promijeniti preko noći ali treba početi već sada – kazao je Hrgović te dodao da nije cilj davati Romima novce i smatrati problem riješen. Rekao je i da je svjestan u kako teškim uvjetima žive romska djeca, a da oni iz Zagreba, koji bi to trebali vidjeti, ne izlaze iz svojih kancelarija.


-Izađite na teren jer ja terenu nema papira na terenu su ljudi- kazao je Tin.


-Nismo se okupili ovdje da nekome oduzimalo njegova prava već da odgovornim poručimo da počnu raditi svoj posao- završio je Tin.


Željko Knapić, jedan od govornika iz Pribislavca, kazao je da ako se demografska kretanja nastave ovim smjerom da će za 50 godina biti više od 50 tisuća Roma možda čak i 100 tisuća. Poručio je Međimurcima da počnu tražiti neko drugo mjesto za svoju djecu jer ovdje neće imati budućnosti.


Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Željko Balog kazao je da podržava okupljene koji su mirnim skupim poručili odnosno ukazali na loše pojedince a ne Rome generalno. Optuži je saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da je htio od ovog mirnog skupa htio napraviti sukob i krvoproliće. Kazao je da je svima teško u romskim naseljima i da u njima caruju ciganske bande koji već kradu sami između sebe.
Balog je rekao da je spreman pitat odgovorne gdje su silni novci koji su trebali poboljšati situaciju Roma. Rekao je da je on na strani govornika i okupljenih, a za same Rome rekao je da oni ovdje nisu ugroženi jer primaju sve beneficije nasuprot onima koji rade i muče se. Na kraju je rekao da u romskim naseljima vlada bezakonje i pozvao je institucije da rade svoj posao. Pohvalio je župana Matiju Posavca koji radi sve sto može da se nagomilani problemi riješe.

Inače, na mirnom skupu bilo je povremenih napetih situacija koje su prijetile eskalacijom. Bilo je i međusobnih verbalnih sukoba pojedinih pripadnika romske nacionalne manjine.

s.kalajdžija/sjever.hr 01.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.