Now Reading:
Zagrebačka županija nastavlja sufinanciranje preventivnih programa PUZ-a
Full Article 3 minutes read

Zagrebačka županija nastavlja sufinanciranje preventivnih programa PUZ-a

puz zgz

Županija nastavlja sufinancirati preventive programe Policijske uprave zagrebačke (PUZ), zajedničkoga imena „Zajedno više možemo“. Ugovor o sufinanciranju programa, koji će se u 2019. provoditi u osnovnim i srednjim školama, potpisali su danas župan Stjepan Kožić i načelnik PUZ-a Marko Rašić.

„Programi prevencije ovisnosti, koje PUZ niz godina provodi sa Županijom, gradovima, općinama i školama, bitni su i za djecu i njihove roditelje. Želja je da ovisnosti bude što manje“, rekao je župan, dodavši da povratne informacije govore da su programi dobro prihvaćeni.

„Bude li potrebe širiti ove programe, i to ćemo učiniti!“, dodao je župan, naglasivši i opće stanje sigurnosti u Zagrebačkoj županiji, prema kojemu je naša županija u 2018. bila najsigurnija županija u RH.

Županija će u 2019. sa 180.000 kuna sufinancirati preventivne programe „Mogu ako hoću“, „Sajam mogućnosti“, „Prevencija i alternativa“, „Ne, zato jer ne“, „Sigurno u prometu“ i kazališnu predstavu „Droga“.

„Ovo su naši zajednički programi koji za cilj imaju doprinijeti boljoj kvaliteti života i povoljnijem osjećaju sigurnosti. Sa stanjem sigurnosti u Zagrebačkoj županiji možemo biti zadovoljni. U odnosu na sve druge županije, u Zagrebačkoj je najpovoljnija stopa kriminaliteta, a za osjećaj sigurnosti jako je važno i da su imovinska kaznena djela u kontinuiranom padu“, rekao je Marko Rašić, načelnik PUZ-a.

O preventivnim programima koje PUZ provodi sufinanciranjem Županije, kao i njihovim rezultatima, pobliže je govorio Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije PUZ-a. Rekao je da evaulacija ovih programa, napravljena 2015., govori „da je to što se radi dobro“.

„Više od 80 posto učenika prvog razreda srednjih škola, koji su u šestom razredu osnovne škole slušali preventivna predavanja, izjasnilo se da su im ona ‘izradila’ stavove da kada dođu u kontakt s opojnim drogama kažu ne!“, rekao je Tišma, koji je govorio i o drugim preventivnim akcijama PUZ-a. Uz ostalo je rekao da puno mladih upravlja motociklima bez položena vozačkog ispita, ali i da se dobna granica konzumacije alkohola spustila na 12 godina života. Upravo stoga su ovakvi preventivni programi od izuzetne važnosti za mladu populaciju.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 31.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.