Now Reading:
Uzgoj zagorskog purana u porastu, 37 OPG-a dobilo potpore Krapinsko-zagorske županije
Full Article 3 minutes read

Uzgoj zagorskog purana u porastu, 37 OPG-a dobilo potpore Krapinsko-zagorske županije

potpore zagorski puran

Danas je na OPG-u Šćuric u Švaljkovcu kod Svetog Križa Začretja održana dodjela ugovora korisnicima koji su stekli pravo na potpore Krapinsko-zagorske županije za povećanje uzgoja zagorskog purana. Potporu je dobilo 37 korisnika, u ukupnom iznosu od 772.023 tisuće kuna za 8040 novoizvaljanih purića.

Ugovore korisnicima dodijelio je župan Željko Kolar koji je rekao kao Zagorje ima tradiciju uzgoja purana preko stotinu godina. “Ovo je treća godina kako Krapinsko-zagorska županija dodjeljuje potpore za uzgoj zagorskog purana. Analizirali smo francusko tržište s obzirom da Francuska ima pticu sličnu puranu, a meso je četiri puta skuplje u Francuskoj ,a slabije kvalitete nego je zagorski puran. Da bismo se mogli plasirati na francusko tržište, moramo povećati proizvodnju i upravo s ovim mjerama pokušavamo to i napraviti i polagano vraćamo i peradarstvo, ali i stočarstvo na kartu proizvodnje Zagorja kao regije”, dodao je župan Kolar.

Zagorski puran dobio je Oznaku zemljopisnog podrijetla na EU razini ZOZP „Zagorski puran“ 14. lipnja 2016. godine. Radi se o autohtonom zagorskom proizvodu starosti od 6 do 8 mjeseci, koji je uzgojen slobodnom ispašom na otvorenom zemljopisno definiranom području Hrvatskog zagorja prema objavljenoj specifikaciji. Proizvodi pod oznakom “Zagorski puran” moraju biti uzgojeni isključivo na području Hrvatskog zagorja, koje obuhvaća cijelo područje Krapinsko – zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije te rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko – zagorskom i Varaždinskom županijom.

m.sopek/sjever.hr 31.05.2019. ..

Input your search keywords and press Enter.