Now Reading:
GOSPODARSKI SAJAM: Nemojte zaobići Kapucinski trg u Varaždinu, ima svega i to po povoljnim cijenama
Full Article 5 minutes read

GOSPODARSKI SAJAM: Nemojte zaobići Kapucinski trg u Varaždinu, ima svega i to po povoljnim cijenama

Jedan od najvećih sajmova u ovom dijelu Hrvatske, Gospodarski sajam Varaždin, danas je i službeno otvoren, a već na samom početku izazvao je veliko zanimanje posjetitelja. A u dva dana Sajma građani će doista imati što vidjeti. Naime, ove godine, osim što je postavljen na novoj lokaciji, Sajam donosi rekordan broj izlagača; obrtnika, poduzetnika, OPG-ova, modnih dizajnera i brojnih drugih koji žele predstaviti svoje djelatnosti, odnosno proizvode.

– Iznimno me raduje što ove godine imamo čak 118 izlagača iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Poseban štand imaju Hrvatska obrtnička komora i Udruženje varaždinskih obrtnika. Osim izlagačkog dijela, odnosno prigodne prodaje i degustacija, posjetitelje i ovoga puta očekuju i brojni drugi sadržaji poput radionica i panel rasprava i predavanja, gastronomska ponuda, cjelodnevni prateći sadržaji, zabavno glazbeni program i nagradne igre – rekao je Nenad Kumrić, direktor marketinške agencije Tin – marketing, organizatora sajma.

Uz brojne posjetitelje, na otvorenje Gospodarskog sajma Varaždin 2019. stigli su i načelnici i gradonačelnici iz Varaždinske županije, a okupljene je prije svih pozdravio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

– Sjever Hrvatske je uz Grad Zagreb onaj koji vuče naše gospodarstvo naprijed, ali plaće baš to ne prate i to je jedan od problema na koje mi stalno upozoravamo. Sjeverne županije imaju od 180 do čak 200 posto veći izvoz od uvoza i sve to govori da bi i plaće to trebale pratiti, ali to se, na žalost, ne događa – rekao je župan Kolar i dodao:
– Gospodarske aktivnosti na sjeveru jačaju, a tako je i u Krapinsko-zagorskoj županiji – u odnosu na 2018. godinu, rastemo 10,5 posto što je odlično, međutim dobit je rasla puno manje jer su naši gospodarstvenici investirali u nove tehnologije i digli plaće ljudima. Kod nas je 18,7 posto poduzetnika više izvozilo, nego što je to bio slučaj lani. To su odlični pokazatelji, ali imamo iste probleme i mi u Zagorju, kao i naši Varaždinci i Međimurci, a to je nedostatak obrazovane radne snage. Svi imamo problema s određenim zanimanjima, tako da mjere koje smo povukli sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja tek mogu dati rezultate za dvije do tri godine.

Važnost obrazovanja, odnosno stipendiranja učenika za deficitarna zanimanja prepoznala je već ranije i Varaždinska županija, baš kao što je prepoznala i važnost podupiranja projekata koji potiču razvoj i promociju gospodarstva i gospodarskih aktivnosti. Jedan od takvih sajmova je upravo ovaj koji Županija podupire već
nekoliko godina, rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak:
– Cilj ovog sajma je prezentirati ono što ljudi posjeduju i rade, čime se bave te da se svima zainteresirani pokaže i pruži mogućnost da i sebe nađu u nekim segmentima onoga što je u ponudi. Ovdje možete vidjeti one tradicionalne, ali jednako tako i one suvremene djelatnosti, a posebno me veseli prezentacija našeg svjetskog prvaka u robotici. Danas je tehnološki razvoj nezamisliv bez takvih djelatnosti i upravo u tim segmentima je ono što tržište danas traži. Trebamo omogućiti onima koji žele odmah ići na tržište rada, u ovoj županiji koja je najveći neto izvoznik u Hrvatskoj, da to i ostvare, a isto tako otvarati perspektivu za visokoškolsko obrazovanje, odnosno upis na sveučilišta diljem Hrvatske i svijeta. To je ono što u obrazovnoj i gospodarskoj politici ove županije i radimo.

Varaždinska je županija glavni partner, a Grad Varaždin glavni pokrovitelj Gospodarskog sajma, stoga se okupljenima obratio i gradonačelnik Ivan Čehok.

– Kad smo prije desetak godina gradili Kapucinski trg i kad smo osmišljavali ovaj prostor u arhitektonskom smislu, upravo smo se ovome nadali i ovo priželjkivali, da to bude najveći sajmeni trg u ovom dijelu Hrvatske. Ovaj trg polako to i postaje, zahvaljujući ovakvim manifestacijama. Grad Varaždin može se pohvaliti odličnom suradnjom s Obrtničkom komorom, sa svim gospodarskim komorama i sa samim poduzetnicima, a sajmovi su uvijek prilika da se pokaže ono najbolje što možemo ponudit, da se pokažu nove tehnologije, znanja i kompetencije pa i novi proizvodi. Broj izlagača govori dovoljno o tome da je ovakav tip priredbe itekako potreban ovome gradu – zaključio je Čehok.

Istaknimo i da je ovogodišnji sajam, za razliku od prijašnjih koje su otvarali političari, otvorio Juraj Kolarić, svjetski i europski prvak u robotici.

Gospodarski sajam Varaždin 2019. bit će otvoren danas do 18 te sutra od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.

a.kučić/sjever.hr 31.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.