Now Reading:
ŠKOLA ZA ŽIVOT Nastavnicima milijuni za priručnike, rekorderki 205 tisuća kuna. Evo što kaže ministrica
Full Article 4 minutes read

ŠKOLA ZA ŽIVOT Nastavnicima milijuni za priručnike, rekorderki 205 tisuća kuna. Evo što kaže ministrica

Ne stišavaju se reakcije na rezultate istraživanja portala Srednja.hr o tome koliko su uprihodili pojedini nastavnici radeći na pripremi i uvođenju Škole za život, krunskog projekta Blaženke Divjak i njene pomoćnice Lidije Kralj. Nakon više od 250 dana istraživanja, portal je otkrio kako je doista riječ o projektu-zlatnoj koki, priređenom u Ministarstvu obrazovanja.

“Stvar je i pitanje je transparentnosti cijelog procesa jer ministarstvo je komuniciralo nekakav projekt koji je odobren i iz kojeg se isplaćuje novac za provedbu Škole za život, a nitko pojma nije imao o iznosima koji se isplaćuju nastavnicima”, kaže Dora Kršul,novinarka portala Srednja.hr, a prenosi RTL.

A iznosi su enormni. Rekordan pojedinačni iznos, više od 205 tisuća kuna isplaćen je nastavnici matematike za rad na priručniku za 5. razred osnovne škole. Najskuplji metodički priručnik je za nastavu u 1. razredu osnovne škole i iznosi gotovo 800 tisuća kuna. Na metodičke priručnike je u 9 mjeseci 2018. godine ukupno utrošeno više od 7 milijuna kuna.
Za izradu 122 metodička priručnika planiran je iznos od gotovo 75 milijuna kuna i financira se iz sredstava Europske unije, a koristit će se od jeseni u svim školama, poručuju iz ministarstva. Ovako objašnjavaju kriterije isplate:

„Za jedan metodički obrađeni nastavni sat s pripadajućim prilozima autor ostvaruje pravo na naknadu od 2.000,00 kn bruto te stoga naknada ovisi o broju sati nastave određenog predmeta na kojem je autor radio.”
Ali pitanje je odakle se pojavila druga linija financiranja nastavnika.
“Nastavnici koji sudjeluju u pripremi ostvaruju svoju plaću, oni koji ostaju u nastavi dobivaju naknadu, a uz sve to, tu se pojavio projekt iz kojeg su nastavnici dobivali velike svote koje su u odnosu na primanja u prosvjeti zaista enormne”, kaže Dora Kršul,novinarka portala Srednja.hr.

divjak

U sindikatu Preporod ovime nisu iznenađeni. Kažu da će se šteta ispravljati godinama, piše RTL
– Bilo je jasno da će od Škole za život neki jako dobro živjeti. Gotovo je besramno ovo što smo danas čuli da su pojedinci za metodičke priručnike podigli iznose koji odgovaraju visini dvogodišnje plaće – kaže Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.
Za Ministarstvo ovakve isplate nisu sporne. A koliko će se isplatiti, znat ćemo nakon što sve škole od jeseni postanu Škole za život.

Što o tome kaže ministrica Divjak?

– To su sredstva Europskog socijalnog fonda koja su namijenjena reformi, metodički priručnici su propisani Strategijom odgoja i obrazovanja i na njima su radili članovi radnih skupina za izradu kurikuluma ili su radili na edukaciji za eksperimentalne škole – kazala je ministrica Divjak i dodala da je sve rađeno transparentno.
– Cijena po jednoj nastavnoj jedinci je otprilike 1500 kuna neto, za što je potrebno oko 20 sati rada. Time se plaća prenošenje autorskih prava na Ministarstvo pa ih svaki učitelj u Hrvatskoj može koristiti u nastavi – rekla je i dodala:
Da su ta sredstva dana nekom iz financijskog sektora ili međunarodnim stručnjacima, onda se nitko ne bi čudio da je to puno. Ali kad ih damo učiteljima, dovodimo to u pitanje. U prvom projektu smo imali na raspolaganju 155 milijuna kuna i do sada je utrošena jedna sedmina svih sredstava koja je namijenjena za to. Na novi natječaj stiglo je 530 prijava koje će proći recenzije, prenosi RTL

www.sjever.hr/srednje.hr/RTL 30.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.