Now Reading:
Kako se županije središnje i sjeverne Hrvatske bore protiv negativnih demografskih trendova
Full Article 5 minutes read

Kako se županije središnje i sjeverne Hrvatske bore protiv negativnih demografskih trendova

dijete-beba

Iseljavanje mladih iz zemlje, pa tako i odlazak radne snage, sve veći broj starijeg stanovništva, a loša natalitetna slika – neki su od glavnih problema naše demografije. Prema službenim podacima u 2017. godini iz cijele Hrvatske je iselilo 47.352 ljudi, a godinu prije 36.436. Veći problemi izraženi su u Vukovarsko-srijemskoj i ostalim slavonskim županijama, Sisačko-moslavačkoj županiji, te na području Like i Dalmatinske Zagore. Trendovi se neće lako promijeniti, ali se mogu ublažiti, pa se od države, preko županija, gradova i općina poduzimaju različite mjere. U istraživanju koju smo proveli među županijama, navode nam i konkretne mjere koje poduzimaju.

Izvorni Proračun Zagrebačke županije za obrazovanje u 2019 godinu je 134,8 milijuna kuna, za novorođenu bebu daje se 1.000 kuna, isto kao i za stipendije studentima, a 500 kuna za učenike, svih 12 mjeseci. Ukupno je osigurano nešto više od 2 milijuna kuna za tu namjenu.
– Velik dio Zagrebačke županije je ruralno područje, stoga se dugi niz godina ulažu veliki napori kako bi se stanovništvo zadržalo na njemu. Tu prvenstveno mislim na uređenje komunalne infrastrukture, ali i gradnju škola i dvorana u čemu smo apsolutni lider u Hrvatskoj. U posljednjih 15-ak godina izgradili smo, obnovili, nadogradili i opremili 50-ak škola. Osim kapitalne izgradnje u školstvu, kao demografske mjere svakako možemo istaknuti besplatne udžbenike, a od iduće godine i radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola, jednokratne novčane pomoći za novorođenčad te stipendije za učenike i studente. Ovo su samo županijske mjere, kojima treba pridodati i one koje provede i naši gradovi i općine– kaže župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

kozic

Krapinsko-zagorska županija ima nisku stopu iseljavanja, no u strateškim dokumentima Županije poput Razvojne strategije, Socijalnog plana te Regionalnog programa za mlade sadržane su izravne, ali i često neizravne depopulacijske mjere poput brige i skrbi o svim stanovnicima Županije.
Osim toga na području županije provode se brojne aktivnosti za djecu i mlade kako bi ih se osnažilo u razvoju i ujedno dala podrška obiteljima kroz razvijenu mrežu usluga za djecu – opremanje i osuvremenjivanje rodilišta i ginekološkog odjela, promicanje dojenja, rana intervencija, logopedske usluge, podrška darovitoj djeci i djeci s teškoćama u razvoju, osiguravanje kvalitetnog i dostupnog odgoja i obrazovanja i zdravstvene zaštite djece. Većina jedinica lokalne samouprave iz svojih proračunskih sredstava isplaćuje pomoći obitelji novorođenog djeteta, a županija se je dodatno usmjerila na uvećanu pomoć obiteljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete u iznosu od 1.000 – 5.000 kuna. U tu svrhu lani je izdvojeno 257.000 kuna, a ove je godine plan 275.000 kuna. Krapinsko-zagorska županija svake godine osigurava oko 100 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama. Nadalje, županija plaća i pola iznosa redovitog programa u specijalnim školskim ustanovama za djecu s teškoćama predškolske dobi  i program za nadarenu djecu kroz razne radionice. Za prijevoz srednjoškolaca izdvaja se tri milijuna kuna, te oko 1,3 milijuna godišnje za stipendiranje učenika i studenata. Ove godine će se 150.000 kuna izdvojiti za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola. Tu je i niz mjera usmjerenih u poljoprivredu kako bi se obitelji zadržale na ruralnim područjima. 

kolar

Međimurskoj županiji općine, gradovi i županija osiguravaju udžbenke, prijevoz, stipendije i potpore za učenike osnovnih i srednjih škola te studente. Mnoge općine sufinanciraju dječje vrtiće, daju potpore za novorođenu djecu, a odnedavno sve više sufinanciraju kupnju kuće obiteljima koje žele ostati na područje pojedine općine ili grada – kaže njezin župan Matija Posavec.  

matija posavec

Varaždinska županija je lani više od 60 posto izravnog proračuna izdvojila za obrazovanje. Ta županija nudi primjerice besplatnu prehranu za socijalno ugroženu djecu u osnovnim i srednjim školama, besplatne udžbenike, gradi i obnavlja škola, uvela je nastavu u jednoj smjeni, a osniva čak devet Centara izvrsnosti za rad s darovitom djecom, koji je rezultirao osvajanjem nizom prvih mjesta na državnim natjecanjima. Već ranije županija je odlučila zadržati područne škole, jer je to pretpostavka za društvo jednakih šansi, kaže župan Radimir Čačić

radimir čačić

Koprivničko-križevačkoj županiji posljednjih desetak godina uloženo je u obrazovanje 155 milijuna kuna, najviše vlastitih sredstava, u gradnju, dogradnju i opremanje školskih objekata. Osigurala je  58 pomoćnika za 67 djece s teškoćama u razvoju, te besplatnu školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva. Stipendija je osigurana za  35 studenata. Obrtnička škola Koprivnica iz (pod)sektora elektrotehnike u suradnji sa Strukovnom školom Đurđevac odabrane su kao jedan od 25 regionalnih centara kompetentnosti u RH. U tijeku je priprema projekta Rekonstrukcija i dogradnja Centra kompetencija u županiji sveukupne vrijednosti oko 30 milijuna kuna, koja će se usmjeriti na ulaganja u te dvije škole. Županija je uključena i u pomoć financiranja prijevoza srednjoškolaca, za što je izdvojeno četiri milijuna kuna. Županija također ne pristaje na zatvaranje područnih škola.

koren

www.sjever.hr/zupan.hr 30.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.