Now Reading:
DAN GRADA ČAKOVCA: Gradonačelnik Kovač najavio povezivanje Čakovca, Varaždina i Koprivnice – stvorit ćemo urbano područje koje će se svojom veličinom moći nositi s najvećim hrvatskim gradovima
Full Article 4 minutes read

DAN GRADA ČAKOVCA: Gradonačelnik Kovač najavio povezivanje Čakovca, Varaždina i Koprivnice – stvorit ćemo urbano područje koje će se svojom veličinom moći nositi s najvećim hrvatskim gradovima

sjednica cakovec

Grad Čakovec slavi svoj rođendan 29. svibnja. Tako je i ove godine na sam Dan Grada održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, između ostalog, podijeljena i najviša Javna priznanja zaslužnim građanima, udrugama i tvrtkama.

Uz domaćine, čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, njegove zamjenike Marija Medveda i Zorana Vidovića te predsjednika Gradskog vijeća Juricu Horvata, sjednici su prisustvovali brojni uzvanici i gosti; ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, saborski zastupnici Sunčana Glavak, Bernarda Topolko i Branimir Bunjac, međimurski župan Matija Posavec sa zamjenicima te predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

Na ovogodišnju su proslavu stigli i predstavnici gradova prijatelja Čakovca, gradonačelnik bugarskog Blagoevgrada Atanas Kabitov, Nagykanizse Sandor Deneš, Szigetvara dr. Peter Vaš, Lipika Vinka Kasala, Umaga Vilija Basanesea, Koprivnice Mišel Jakšić i Ludbrega Dubravko Bilić te izaslanstvo poljskog grada Plonska i Općine Ljubuški iz Bosne i Hercegovine. Među gostima na sjednici bili su i gradski vijećnici, predstavnici mjesnih odbora i gradskih kotareva Čakovca, predstavnici međimurskih općina i gradova, javnih tvrtki i ustanova, predstavnici vjerskog života i medija.

Kako je u svom uvodnom govoru naglasio predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat, vijećnici su u proteklih godinu dana kroz konstruktivne rasprave surađivali u donošenju važnih odluka, a sve s ciljem boljitka u životu građana: „Čakovec i dalje slovi kao sredina koja se razvija i koja brojnim programima unaprjeđuje život svojih stanovnika. Sadržaje koji su na raspolaganju našim sugrađanima, često nemaju sredine puno veće od naše. Bilo da se radi o obrazovanju, bilo o sportu ili kulturi, bilo o komunalnoj opremljenosti, imamo standard koji drugi često mogu samo poželjeti. A najvažnije je to da smo do njega došli sami, svojim snagama i idejama. To je karakteristika Čakovca i njegovih građana“, zaključio je Horvat.

„Unatoč negativnim demografskim kretanjima, u Čakovcu se broj stanovnika ne smanjuje, a škole i vrtići nemaju problema s manjim brojem polaznika.“, u uvodu je rekao čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač te dodao: „U europskim smo okvirima mali grad, no povezivanjem sa susjednim Varaždinom i Koprivnicom, stvorit ćemo urbano područje koje će se svojom veličinom moći nositi s najvećim hrvatskim gradovima, ali i biti prepoznatljivo u europskim okvirima. Projekti i programi koje ćemo na taj način provoditi, omogućit će našim građanima i gradovima nove sadržaje, međusobno povezivanje, naravno uz očuvanje svih specifičnosti. Čakovec je stoljećima gradska sredina, a mogućnosti koje ćemo svi dobiti međusobnim povezivanjem, iskoristit ćemo kako bismo i u Čakovcu dobili sadržaje koje građani trebaju i zaslužuju”, dodao je gradonačelnik Kovač.

Vladimir Holetić, prezeo je Nagradu za životno djelo, koja je posthumno dodijeljena njegovoj supruzi Nevenki Holetić, poznatoj čakovečkoj odgajateljici. ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec primila je Zlatnik Grb Grada Čakovca, a nagrađeni su i dobitnici šest godišnjih nagrada iz raznih područja. Tako je u području sporta i tehničke kulture nagradu primio Streličarski klub Katarina Zrinski, a u području umjetnosti i kulture Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić. U području znanosti, odgoja i obrazovanja, nagradu je primila dekanica Međimurskog veleučilišta doc.dr.sc. Nevenka Breslauer, prof., a u području gospodarstva Hotel Castellum. Čakovečkoj podružnici Hrvatske udruge medicinskih sestara dodijeljena je nagrada u području zdravstva i socijalne skrbi, dok je DVD Šandorovec primio godišnju nagradu u području rada udruga.

Dodajmo tome da je uoči sjednice svečano otkriven obnovljeni spomenik Nikoli Zrinskom Čakovečkom, popularni „orao“ smješten na ulazu u Perivoj Zrinski. Spomenik je postavljen početkom prošlog stoljeća, a na inicijativu Druže braće hrvatskog zmaja, odnosno Marijana Ramuščaka, vraćen mu je stari sjaj. Prilikom otkrivanja, gradonačelnik Kovač je najavio i skoro uređenje glavnog gradskog trga, kao i uređenje okoliša spomenika i njegovo prigodno osvjetljenje.

www.sjever.hr 29.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.