Now Reading:
Zagrebačku županiju posjetilo izaslanstvo južnokorejske regije Chungcheongnam-do
Full Article 2 minutes read

Zagrebačku županiju posjetilo izaslanstvo južnokorejske regije Chungcheongnam-do

izaslanstvo koreje

Župan Stjepan Kožić i Ryou Byong-kuk, predsjednik Skupštine južnokorejske regije Chungcheongnam-do, potpisali su danas izjavu o stvaranju osnove za budući sporazum o suradnji dviju regija.

S 2,2 milijuna stanovnika Chungcheongnam-do je gospodarski najrazvijenija regija Republike Koreje. U 2017. bruto domaći proizvod (GDP) ove regije iznosio je 103,6 milijardi dolara. Lani regija bilježi trgovački promet od 130,6 milijardi dolara.

– Razlog posjeta južnokorejskoga izaslanstva je upoznavanje s međusobnim potencijalima, prije svega u gospodarstvu i turizmu, kako bi u budućem vremenu realizirali i određene zajedničke projekte. Njihov dolazak u Zagrebačku županiju nije slučajan, određena suradnja već postoji. Prije svega, povećava se broj južnokorejskih turista koji posjećuju županiju. U 2018., u odnosu na prethodnu godinu, broj dolazaka je povećan za 113 posto, a noćenja za 103 posto. Znači, prepoznali su Zagrebačku županiju kao turističku destinaciju – rekao je župan Stjepan Kožić, naglasivši i nedavno potpisani ugovor dviju južnokorejskih tvrtki – Hyundai Motora i Kia Motorsa s Rimac Automobilima, vrijednog 80 milijuna eura.

– Rimac Automobili razvijaju svoju proizvodnju na prostoru Zagrebačke županije. Siguran sam da će ovaj ugovor izroditi i drugu suradnju između gospodarstvenika naših regija – rekao je župan.

-To što turisti iz Republike Koreje dolaze u vašu zemlju pokazuje koliko volimo Hrvatsku. U budućnosti bismo željeli imati zajedničku suradnju u kulturi, ekonomiji i turizmu. Smatram da je danas potpisana izjava jako dobra za budućnost naših regija – izjavio je Ryou, Byong-kuk.

S gospodarskim potencijalima županije južnokorejsko izaslanstvo upoznao je pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić, a s turističkim destinacijama direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Nakon razgovora sa županom i njegovim suradnicima, te potpisivanja zajedničke izjave, gosti iz Republike Koreje obišli su Specijalnu bolnici Naftalan u Ivanić-Gradu i seosko gospodarsko imanje Kezele u Šumećanima. Njihov dolazak u Hrvatsku inicirao je hrvatsko veleposlanstvo u Republici Koreji.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 28.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.