Now Reading:
Grad Čakovec dobio 10 milijuna bespovratnih kuna za uređenje Gospodarske zone Istok u Čakovcu
Full Article 3 minutes read

Grad Čakovec dobio 10 milijuna bespovratnih kuna za uređenje Gospodarske zone Istok u Čakovcu

min gospodarstva

Na prigodnoj svečanosti koja je u petak prijepodne održana u prostorijama Ministarstva gospodarstva u Zagrebu, načelnicima i gradonačelnicima 46 hrvatskih jedinica lokalne samouprave, uručene su Odluke o financiranju, temeljem natječaja „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“. Čakovec je jedini među njima dobio maksimalni previđeni iznos, 10 milijuna kuna.

Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava raspisalo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a bio je namijenjen razvoju gospodarske infrastrukture po Hrvatskoj, kako bi se potencijalnim investitorima omogućio pristup svoj potrebnoj komunalnoj infrastrukturi te time smanjenju financijskih troškova te ubrzanju početka rada. Predstavljajući rezultate natječaja ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, rekao je da se s ovim odlukama kasnilo nekoliko mjeseci, no da je tomu razlog to što su zbog velikog broja pristiglih prijava odlučili novčana sredstva za ovu namjenu povećati sa 70 na 260 milijuna kuna.

Među projektima koji su odabrani za sufinanciranje, čakovečka prijava dobila je najveći moguću iznos, 10 milijuna kuna. Planirana investicija ukupno je vrijedna 12.407.676,46 kuna,  odobreni iznos pokriva 80,60% ukupnog ulaganja. U Gospodarskoj zoni Istok u Čakovcu, i to u njenom sjevernom dijelu, uredit će se nova zajednička infrastruktura – vodovodna mreža, sustav odvodnje oborinskih i otpadnih voda, telekomunikacijska infrastruktura, javna rasvjeta i prometnice.

Prema riječima gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, komunalno uređenje ove zone omogućit će investitorima koji žele ulagati na području Čakovca kupnju parcela na kojima odmah po dobivanju dozvola mogu početi graditi i raditi. Zainteresiranih ima, a uređenje zone na jednoj od najatraktivnih lokacija u županiji te gradnja novih industrijskih pogona, omogućit će nova zapošljavanja.

Slijedi raspisivanje potrebnih natječaja, nakon čega i početak radova. Ostatak od 2.407.676,46 kuna osigurat će se u Proračunu Grada Čakovca.

Osim Grada Čakovca, bespovratna sredstva za svoje projekte, dobili su i Grad Prelog te općine Nedelišće i Kotoriba.

www.sjever.hr/cakovec.hr 28.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.