Now Reading:
ANALIZE IZBORA: Čačić ozbiljno razmišlja da li da nastavi suradnju s Plenkovićem i HDZ-om?
Full Article 5 minutes read

ANALIZE IZBORA: Čačić ozbiljno razmišlja da li da nastavi suradnju s Plenkovićem i HDZ-om?

čačić

Predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić održao je u ponedjeljak konferenciju za medije s temom rezultata nedjeljnih izbora na kojima je njegova stranka osvojila u Varaždinskoj županiji 12,89 posto glasova.

Kazao je kako se s vremenom nauči da je politika proces u kojem ipak stvarni rad, rezultat i vrijednosti se ponekad prepoznaju, a vrlo često blef ili balon, odnosno prazna priča, nestaju.

-Ovdje smo imali baš takvu jednu situaciju da su izbor jako dobra točka mjerenja bleferaja. Puno priča, puno magle, a kada dođu izbori onda je to nešto sasvim drugo. Imali smo nekoliko takvih kampanja sa snažnom podrškom nekim kandidatima. Jedan od primjera je Dalija Orešković odnosno Start, pa snažno jedno naglašavanje snage Bandića, pa strateškog partnera u Vladi HNS, koji ima šest ili sedam zastupnika, do Pametno. Most je imao ozbiljnu ideju da ima tri zastupnika – rekao je Čačić te nastavio:

-Bez obzira na te priče koje smo slušali i kada se sve zbroji ipak su rezultati malo drugačiji. Sada imate poruku da su stabilno i dugoročno politike u regijama budućnost. Samo dvije su stranke regionalno jake, a to su IDS i Narodna stranka Reformisti na sjeveru Hrvatske – rekao je Čačić i dodao kako je župan Valter Flego, postigao dobar rezultat na razini Istre, dok je za svoju stranku kazao kako nikada nisu najavljivali osvajanje mandata u Europskom parlamentu.

-Od samog početka mi nismo slali poruke da ćemo ući u Europski parlament nego da je ovo za nas vojna vježba, da potvrdimo naše stanje. Vrijednost potvrde je da su glasači, koji za nas glasaju, svjesni činjenice da to neće nekoga dovesti u parlament. To su onda čvrsti i lojalni glasači koje ti ubuduće neće uskratiti podršku. Činjenica da smo dobili desetak tisuća glasova, i da smo na 0,92 posto na razini države, a u Varaždinskoj županiji na 12,9 posto, je za nas važno jer smo udvostručili našu podršku u odnosu na parlamentarne izbore. HDZ i SDP su zadržali pozicije, a HNS se sveo svoje na jednu trećinu, a koji je ovdje bio dominantan. Mi na tome gradimo jasnu sliku i to je dio procesa da će nas parlamentarni, a posebice lokalni izbori, dovesti na čelnu poziciju u županiji. Sada smo treća snaga na razini županije – izjavio je Čačić.

Kazao je da su sve općine u županiji dale vrlo dobre rezultate, neke jako dobre, a stranka je pobijedila i u jednom gradu.

-To su naše bazične poruke. Apsolutno je zanimljivo oko Živog zida. Ta njihova ideja, nakon što su uzeli 1,5 milijuna kuna u svoj džep kroz zakonske mogućnost, ne uspijeva. Sada su se ti protestni glasovi prelili prema Kolakušiću – rekao je Čačić te dodao da što se tiče globalnih rezultata europske su snage zadržale dvije trećine mandata, a da se unutar toga odigrala preraspodjela polova odnosno porasle su stranke centra – liberali i zeleni.

Na novinarsko pitanje da je rezultat u preostale dvije županije, koje čine III. Izborni jedinicu, slabiji od Varaždinske županije Čačić je rekao da stranka moram napraviti tamo pomak.

-Moramo napraviti pomake u dvije preostale županije. U ovoj županiji ovo su naši članovi koji su glasali za nas, naši najlojalniji glasači. Na to će se nadograditi oni koji žele za tebe glasati i mi očekujemo da će naši rezultati u obje ove županije biti između 5 i 6 posto. Sada su između 1,5 i 2 posto. Ovdje u Varaždinskoj županiji biti će 20-ak posto. Sada smo tu na jednom zastupniku, a cilj je dva u III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima – najavio je Čačić te dodao:

-Važno je da smo mi na donjoj granici snaga dok su svi drugi na gornjoj granici – naglasio je predsjednik Reformista. Govoreći o nacionalnoj razini drži da je HDZ definitivno, na nacionalnoj razini, jači od SDP-a no da je koalicijski slabiji i da, kazao je, ljudi s tom strankom nisu zadovoljni što pokazuju rezultati izbora.

-Te poruke moramo cijeniti, biti puno kritičniji, a ozbiljno je pitanje da li ih i projektno više podržavati jer su prespori. Znači bitna poruka u promjeni brzine, posebice kada se govori o našoj županiji. Morat ćemo malo ozbiljnije o tome razgovarati. Stvari će se morati mijenjati, a mi nikada nismo bili u koaliciji već samo u projektnoj suradnji – zaključio je Čačić govoreći o suradnji s HDZ-om na nacionalnoj razini.

s.kalajdžija/sjever.hr 27.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.