Now Reading:
VAKULA NAJAVLJUJE OLUJNA NEVREMENA I TUČU: ‘Vjerojatno će padati i rekordi’
Full Article 3 minutes read

VAKULA NAJAVLJUJE OLUJNA NEVREMENA I TUČU: ‘Vjerojatno će padati i rekordi’

vakula

U najnovijoj prognozi vremena glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula najavljuje pogoršanje uvjeta koje će započeti već u nedjelju, a nastavit će se početkom sljedećeg tjedna.

– Za razliku od mnogo toga drugoga što možemo birati, štoviše – i trebamo – vrijeme ne možemo! Osim da promijenimo mjesto boravka. A vjerojatno bi mnogi u Hrvatskoj poželjeli da se subotnje pretežno suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme zadrži dulje razdoblje i da barem malo popravi dojam ovog relativno hladnog i kišovitog svibnja, ponegdje i rekordnog. No, ništa od toga!, upozorava Vakula.

– Potvrda prognoza još od utorka i najava nove promjene vremena su visoki koprenasti oblaci koji su tijekom subote sve češće zastirali nebo. Već od nedjelje opet diljem Hrvatske slijedi oblačnije, povremeno s kišom, koja će još češća i obilnija biti od ponedjeljka do srijede, kada će mjestimice biti i izraženijih pljuskova i grmljavine, pa i olujnih nevremena i tuče. Stoga će osim na pulskoj i splitskoj zračnoj luci, te u Komiži i Pazinu novih rekorda u svibanjskoj količini oborine biti još ponegdje. Na Jadranu će nekima probleme stvarati i često umjereno jugo, gdjekad i jako, a od četvrtka pak bura. Mnogi neće biti zadovoljni ni s novim padom temperature, znatnijim sredinom tjedna u kopnenom području, najavljuje Vakula.

– No, u nedjelju će još biti relativno toplo, gdjegdje čak i toplije nego u subotu, pri čemu će najtoplije biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, uz poslijepodnevnu temperaturu mjestimice i višu od 27 °C. Nižu od one koju mnogi pamte iz prošlih svibanja, ali osjetno višu nego što smo imali u prvom dijelu svibnja, kada je najviša dnevna temperatura zraka ponekad čak bila niža od prosječne najniže za te dane. Mjestimične kiše povremeno će biti u južnijim krajevima i u gorju, a u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj kiša će uglavnom izostati, zaključuje Vakula.

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 26.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.