Now Reading:
Mali “olimpijci” se kroz sport uče uvažavanju, izvrsnosti i prijateljstvu
Full Article 3 minutes read

Mali “olimpijci” se kroz sport uče uvažavanju, izvrsnosti i prijateljstvu

olimpijci

U Đurđevcu, u dvorani Strukovne škole, je u subotu održano 18. izdanje Olimpijskog festivala dječjih vrtića koji je okupio 240 mališana i njihovih voditelja iz šest dječjih vrtića s područja grada Đurđevca: „Pčelice“ iz Molvi, „Bubamara“ iz Kalinovca, „Maslačak“ iz Đurđevca, „Bregunica“ iz Novog Virja, „Košutica“ iz Ferdinandovca te „Zrno“ iz Virja.

Mališane je podržao i zamjenik župana Darko Sobota koji je pohvalio organizatore, zahvalio gradonačelniku i suradnicima na značajnim ulaganjima u sportsku infrastrukturu te je istaknuo županijsku Zajednicu sportova koja podržava ovaj Festival od značaja za Đurđevac, okolne općine i cijelu županiju.

Mali su se sportaši natjecali u četiri atletske discipline u konkurenciji dječaka i djevojčica – trčanje na 40 metara, skok u dalj iz mjesta, bacanje loptice u dalj i štafetno trčanje. Velika podrška bila im je i brojna publika na tribinama koja ih je vatreno bodrila, a nakon atletskih disciplina održano je natjecanje u malom nogometu za dječake i djevojčice. Pobjednici su dobili medalje i pehare, kao i nagradu „Fair Play“ Hrvatskog olimpijskog odbora.

Svibanj je u znaku sportskih natjecanja djece predškolske dobi, a pod geslom „I ja ću biti olimpijac“ više od 14,700 djece iz 399 vrtića diljem Hrvatske igralo je mali nogomet, trčalo natjecalo se u štafeti, bacalo lopticu u dalj i skakalo u dalj. Hrvatski olimpijski odbor pokrenuo je ovu manifestaciju 2002. godine s ciljem promicanja olimpizma, odgajanja djece putem sporta te poticanja harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta. Ono što se Festivalom kroz igru i druženje želi približiti djeci, jesu etički principi na kojima počiva sport te radost koja proizlazi iz rezultata postignutog vlastitim naporima. Promicanje olimpijskih vrijednosti – uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo – najvažniji je element natjecanja festivala, puno važniji od pobjede. Najmlađi uče poštivati pravila igre, druge natjecatelje i službene osobe, stječu prijateljstva i samopouzdanje te razvijaju trpeljivost, kao i duh fair playa i nenasilja.

www.sjever.hr 26.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.